Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

ЗМІ: оператори Росії виступили проти підвищення ставок за користування частотами

П'ятниця, 12 січня 2018 11:38

Президент МТС Андрій Дубовсков, гендиректор "Мегафона" Сергій Солдатенков і виконавчий віце-президент зі стратегії та розвитку бізнесу "Вимпелкому" Олександр Поповський виступили проти підвищення ставок на користування радіочастотним спектром в РФ, пише в п'ятницю газета "Комерсант" з посиланням на лист топ- менеджерів, відправлене в грудні 2017 року прем'єр-міністру РФ Дмитру Медведєву.

Викладені в документі пропозиції планується розглянути на зустрічі керівництва операторів з Дмитром Медведєвим, посилається газета на два джерела в уряді. Зростання плати за радіочастотний спектр на 25% орієнтовно з першого кварталу 2018 року закладено в закон про федеральний бюджет і проекті наказу Мінкомзв'язку. За оцінкою Мінфіну, це принесе до бюджету до 5 мільярдів рублів щорічно. При цьому основне навантаження ляже на найбільших стільникових операторів, відзначає газета.

Зростання ставок "не найефективніший для галузі механізм" збільшення доходів федерального бюджету, зазначається в листі Медведєву. У найближчі три роки на компанії й так буде покладено істотне фінансове навантаження в зв'язку з "пакетом Яровий" і законом про безпеку критичної інформаційної інфраструктури, нагадують автори листа.

Якщо додати до цього зростання ставок, "ще більше зростає ризик підвищення вартості послуг зв'язку для кінцевих споживачів", йдеться в листі. Замість цього наповнення бюджету пропонується підвищити шляхом торгів на радіочастотний спектр. Таке рішення допомогло б реалізації програми "Цифрова економіка", наприклад, зберігши умови для інвестування в підключення до ШПД медустанов, відзначають оператори.

Держава ще проводить торги на частоти для вже використовується технології 4G LTE, до кінця другого кварталу вони повинні пройти в Ненецькому і Чукотському автономних округах, Чечні, Інгушетії та Якутії. Як пояснив газеті представник МТС, в листі йдеться не про майбутніх аукціонах, а в цілому про перевагу використання "вже апробованого і більш ефективного механізму надходження коштів до бюджету".

Зокрема, на думку "Мегафона", серйозні кошти в бюджет могли б принести аукціони на частоти для розвитку 5G. Але Мінкомзв'язок вважає, що такі торги поки неможливі. За даними представника міністерства, питання виділення частот для 5G поки знаходиться в стадії досліджень на міжнародному рівні, а без їх результатів розподіляти частоти не можна, пише видання.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%