Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Опитування показало, що більшість росіян не хочуть відкривати свій бізнес

Четвер, 18 січня 2018 12:52

Більшість росіян (68%) не бажають відкривати свій бізнес, випливає з опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД), пише РИА Новости.

"Рівень підприємницької активності змінюється: частка охочих відкрити свій бізнес поступово знижується (з 32% в 2008 році - до 22% в 2017 році), а оцінюють подібну перспективу як небажану - зростає - з 49% в 1991 році - до 68% в 2017 році. У той же час вже 7% опитаних росіян повідомляють, що у них є свій бізнес (в 1991 році - 2%). Велику зацікавленість в цьому питанні проявляють чоловіки, люди середнього віку, з вищою освітою, жителі "мільйонників" ", - йдеться в опитуванні.

З опитування випливає, що бар'єрами для відкриття бізнесу в РФ опитані вважають бюрократію та адміністративний тиск. За вісім років досліджень фактор адміністративного тиску на бізнес залишився практично незмінним (27% в 2009 році та 26% в 2017 році).

За даними, отриманим бізнес-школою "Сколково", на перше місце серед перешкод 31% опитаних підприємців ставлять створення команди та труднощі в підборі співробітників. Також 31% респондентів називають брак досвіду і знань у самого підприємця, 26% - особисті бар'єри, страхи та невпевненість підприємця. Бюрократія ж, адміністративний тиск і велика кількість перевірок не потрапили в топ-3 перешкод при відкритті свого бізнесу.

За даними опитування, 36% респондентів запропонували знизити податки або ввести податкові канікули для нових бізнесів. Також 12% росіян пропонують владі знизити ставки за кредитами, 7% - надати підтримку і виділити субсидії, 10% висловлюються за спрощення звітності, 7% - за незалежний суд, 5% - за скорочення перевірок. Серед опитаних росіян 5% пропонують ввести в школах і ВНЗ предмет "Підприємництво" і по 5% - освітні програми та консультації для підприємців.

За словами генерального директора ВЦВГД Валерія Федорова, за три десятиліття легального розвитку приватного бізнесу в Росії ставлення суспільства до підприємців еволюціонувало. Ця професія стала більш звичною і популярною. Однак, як зазначив Федоров, недовіра до підприємців в Росії зберігається, і це потрібно мати на увазі як політикам, так і авторам економічних програм.

Як зазначив у свою чергу президент Московської школи управління "Сколково" Андрій Шаронов, російське бізнес-співтовариство стає більш зрілим: підприємці та менеджери, опитані бізнес-школою, не скаржаться на адміністративні бар'єри. За його словами, вони готові вести бізнес в Росії, найскладніше для них - вибір правильної команди, нестача знань і власні страхи.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%