Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Експерти Росії розповіли, як цифрова економіка знищить банки

Четвер, 18 січня 2018 13:05

Фінансовий сектор в під час розвитку цифрової економіки зникне першим, відбудеться становлення нового ефективного ринку, з яким зникне банківська індустрія в сьогоднішньому вигляді, заявив РИА Новости виконавчий директор Інституту прикладного аналізу даних Deloitte Олексій Мінін в кулуарах гайдарівського форуму.

"Для конкуренції в цифрову економіку необхідно володіти величезною кількістю компетенцій, бути гнучким і дуже ефективним, вміти управляти портфелями проектів та аналізувати великі дані для прийняття об'єктивних рішень в режимі онлайн 24/7. Як не складно здогадатися, в цифровій економіці немає місця для людини", - упевнений співрозмовник агентства.

За його словами, це світ, який створюється машинами для машин, і людина в якійсь зараз не буде керувати законами це світу. "Тут в зоні ризику фінансовий сектор, і саме він зникне першим під напором цифрової економіки та перейде на якісно новий рівень, відбудеться становлення ефективного ринку і цим буде ознаменований кінець банківської індустрії такою, якою ми її знали", - упевнений Мінін.

На думку експерта, така ж доля чекає ще ряд індустрій, продукти та сервіси яких можуть існувати в цифровому вигляді. У той же час існують сектори, які не можуть бути дематеріалізовані - видобуток корисних копалин, виробництво продукції АПК. "Ці індустрії залишаться в макросвіті, і в цих індустріях експоненціальні (що призводять до різкого зростання - ред.) технології почнуть нову війну за ефективність роботи активи такого роду індустрій", - вважає він.

Можливість для Росії

Саме здатність впроваджувати такі технології, за словами експерта, стане основою для кратного збільшення капіталізації компаній і буде ключовим аспектом глобальної конкуренції економік.

"Росія в черговий раз, отримала унікальний шанс до різкого стрибка. У нас є значна частка дуже великих державних компаній, які володіють унікальною структурою активів, які можуть стати основою для цього якісного стрибка, за умови, що знайдеться спосіб застосування таких технологій до цих активів ", - вважає експерт.

Сьогодні великий бізнес має дуже низький апетит до інновацій, або не має його взагалі, пояснює він. "Теперішнє регулювання і бюрократія в ієрархічних моделях держкомпаній не дозволяють отримати потрібну швидкість впровадження інновацій. Проекти, пов'язані з впровадженням ІТ, за нашим досвідом, займають роки. Ця швидкість недостатня в умовах глобальної конкуренції за ефективність", - вважає Мінін.

"Нам необхідно створення нових структур, які можна було б назвати експолераторами - які повинні створити складну, але необхідну екосистему для взаємодії активів і експертного знання топ-менеджерів великого бізнесу, інноваційності та гнучкості стартапів сфокусовану на конкретних завданнях", - пропонує співрозмовник агентства.

Держава при цьому має взяти на себе нову роль, забезпечивши перехід інтелектуального права стартапам і забезпечивши їх необхідними ресурсами для того, щоб вивести їх на глобальні ринки і монетизувати технологію, вважає експерт.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%