Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

На оздоровлення банків в Казахстані виділяють великі кошти

Четвер, 18 січня 2018 17:13

Економіст В'ячеслав Додонов вважає, що великий обсяг виділених банкам коштів говорить про великі проблеми в банківському секторі Казахстану.

Як пише Sputnik, надання державних коштів на оздоровлення банків - вимушена для країни міра, тому що припинення їх функціонування призведе до великих втрат, сказав головний науковий співробітник Казахстанського інституту стратегічних досліджень при президенті Казахстану, доктор економічних наук В'ячеслав Додонов.

"Факти щодо обсягів виділених коштів вже говорять про те, наскільки гостра ця проблема - здоров'я нашого банківського сектора - і чому вона потрапила в послання. Чому банкам виділяють гроші такі, а бізнесу - немає, я думаю, це зрозуміло. Протягом останніх років ми познайомилися з фразою "too big to fail" стосовно банкам, тобто "занадто великі, щоб збанкрутувати", - сказав Додонов на брифінгу в службі центральних комунікацій.

Це, за його словами, означає, що, на жаль, концентрація банківського капіталу така, що будь-який великий банк, в тому числі й в Казахстані, системно значущим, і припинення його функціонування обійдеться для економіки значно більшими втратами, ніж його порятунок.

"Тому надання коштів на порятунок банків - це вимушений захід, який робиться не від хорошого життя, тому що в іншому випадку наслідки будуть ще гірше. Тоді як звичайний бізнес, який би він не був потенційно важливий, значущий, по факту не є таким критичним для стабільності економіки, щоб йому виділяти великі кошти, включаючи емісію грошей, що неправильно ", - додав експерт.

Що стосується обґрунтованості багатомільярдних вкладень і низького податкового навантаження, він нагадав, що банки як у 2007 році потрапили в умови кризи, так відтоді прибуток багато хто не отримують, або отримують чисто символічний.

"Тому у них таке низьке податкове навантаження - 0,012%. Ні з чого платити ... Фінансовий сектор - один з ключових в казахстанській економіці, тому не дивно, що в посланні цього року велику увагу приділено фінансовому сектору і його перезавантаження. У цій частині послання насичено конкретними пропозиціями та заходами ", - сказав Додонов.

На його погляд, сформульовані в посланні тези щодо фінансової сфери можна звести до чотирьох основних напрямках: необхідність оздоровлення банківської системи, вдосконалення заходів щодо захисту інтересів громадян на фінансовому ринку, забезпечення бізнесу довгостроковими кредитами та розвиток фондового ринку.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%