Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Держдумі Росії запропонували прирівняти співжиття до шлюбу

Понеділок, 22 січня 2018 14:21

У Держдуму внесли законопроект, який пропонує прирівняти п'ятирічне співжиття до офіційного шлюбу, випливає з електронної бази даних нижньої палати парламенту, пише РИА Новости.

Автор ініціативи, сенатор Антон Беляков, вважає, що потрібно ввести до Сімейного кодексу поняття "фактичні шлюбні відносини" - незареєстрований союз чоловіка і жінки, що живуть разом протягом п'яти років (або двох - при наявності загальної дитини) і ведуть спільне господарство.

Такий статус наділяє подружжя правами та обов'язками, передбаченими сімейним та цивільним законодавством. При цьому нажите парою майно визнається їх спільною власністю.

Заступник голови комітету Ради Федерації з конституційного законодавства Олена Мізуліна назвала ініціативу "шкідництвом".

"Не можна ставитися до шлюбу, сім'ї та розлучень з такою легкістю. Фактичний шлюб дуже нестійкий, породжує багато сімейно-правових спорів. <...> Якщо ми хочемо завдати шкоди Росії, то приймімо такий закон", - сказала сенатор РИА Новинам.

Раніше перший заступник голови комітету Держдуми з питань сім'ї, жінок і дітей Ольга Окунева також виступила проти ідеї Белякова. За її словами, в Росії "є традиційні сімейні цінності, яких треба дотримуватися, є сімейне законодавство", яке визначає, який шлюб вважається офіційним.

Депутат також висловила надію на те, що люди, які перебувають у цивільних шлюбах, оформлять стосунки. Вона підкреслила, що це особливо важливо, якщо у пари народжуються діти.

За інформацією Росстату, кількість шлюбів, зареєстрованих у 2016 році, стало мінімальним за останні 16 років (менш як сім на тисячу осіб).

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%