Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Росіяни звикли до проблем в економіці, з’ясували соціологи

Вівторок, 30 січня 2018 11:10

Росіяни адаптувалися до проблем в економіці, менше тривожаться через них і відмовляються від таких радикальних способів подолання економічних проблем, як економія на харчових продуктах, йдеться в дослідженні холдингу "Ромир", яке є в розпорядженні РИА Новостей.

У грудні "Ромир" провів загальноросійське опитування, в рамках якого росіянам були поставлені питання про сприйняття ними поточної економічної ситуації в країні та способи подолання труднощів. Аналогічні дослідження проводилися на початку 2015-2016 років, тоді в результати опитувань говорили про перебування країни в економічній кризі.

"В кінці ж 2017 року сприйняття росіянами економічної ситуації в країні значно змінилося, причому в кращу сторону. Станом на кінець минулого року про свої відчуття, що країна перебуває в кризі, заявили 40% респондентів, тоді як на початку 2016 року таких відповідей налічувалося 71% ", - наголошується в дослідженні.

Одночасно в два рази, до 46% з 23%, збільшилася частка росіян, які вважають, що в країні існують деякі проблеми економічного характеру. Частка тих, хто вважає, що в економіці Росії проблем немає, зросла до 7% з 2%. Вагалися з відповіддю 2% (в 2016 році - 4%).

"Тобто, з одного боку, загальна кількість наших співвітчизників, які визнають наявність економічних проблем, скоротилося незначно - з 94% на початку 2016 року до 86% до кінця 2017 року. Однак градус тривожності з приводу стану економіки в країні значно знизився. Те тобто можна говорити про те, що, по відчуттях росіян, національна економіка потихеньку починає відновлюватися ", - пояснює" Ромир ".

В ході опитування у росіян також запитували, в чому виражається криза в економіці особисто для них. Більшість росіян (80%) поскаржилися на зростання цін на більшість товарів і послуг (рік тому - 79%). "Частіше, ніж в середньому по вибірці, на подорожчання товарів і послуг скаржилися респонденти старше 60 років, росіяни з низьким доходом, жителі мегаполісів", - відзначає холдинг.

Однак друге за популярністю в минулі роки прояв кризи - ослаблення рубля - в цей раз вибрали тільки 30% респондентів (52% - в попередньому опитуванні). "Можна припустити, що росіяни звикли до нового курсу валют. Частіше про падіння курсу рубля відносно валют продовжують говорити тільки особи з високим доходом та жителі міст-мільйонників", - йдеться в дослідженні.

Крім того, продовжує "Ромир", в країні поступово втрачають гостроту проблеми на ринку праці: якщо в 2016 році на скорочення персоналу і зростання безробіття скаржилися 34% росіян, а на скорочення зарплат - 35%, то в 2017 році ці відповіді вибрали 23% і 21% респондентів відповідно. У той же час до 24% з 21% зросла частка росіян, які відзначають напружену міжнародні відносини.

Нарешті, останнє питання стосувався дій, які росіяни вживають для подолання економічних труднощів. "Ромир" вказує, що отримані відповіді показали, що в цілому принципи виживання у важкі кризові часи поступово пом'якшуються.

"Якщо на початку 2016 року серед першочергових заходів щодо подолання кризи росіяни вказували перерозподіл витрат на користь їжі і найнеобхіднішого (39%) і навіть погрожували скоротити витрати на харчування та першочергові товари (27%), то сьогодні частка таких відповідей скоротилася відповідно до 33 % і 15% ", - вказується в дослідженні.

Разом з тим зросла частка росіян, які готові скоротити витрати на відпочинок і розваги (до 31% з 28%), готові відмовитися від дорогих покупок (до 26% з 22%) або дорогого лікування та освіти (до 16% з 11%) . Однак частка тих, хто готовий через кризу знайти додатковий заробіток, скоротилася до 20% з 25% роком раніше.

"Майже вдвічі (з 7% до 13%) з 2016 року збільшилася частка росіян, які заявляють, що економічні проблеми в країні їх особисто ніяк не торкнулися", - додає "Ромир". У всеросійському опитуванні в грудні 2017 року прийняли участь 1,5 тисячі осіб у віці від 18 років старше, які проживають в містах і сільській місцевості у всіх федеральних округах.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%