Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Казахстані може подорожчати стільниковий зв’язок

П'ятниця, 23 лютого 2018 11:44

Ринок мобільного зв'язку в Казахстані скоро перекроять по-новому - АТ "Казахтелеком" купить 75 відсотків акцій Kcell. У цьому випадку частка ринку, що припадає на "Казахтелеком", складе близько 65 відсотків. Як це відіб'ється на абонентах оператора, буде залежати від того, як пройде операція. Своє бачення ситуації в інтерв'ю каналу Atameken Business Channel навів головний виконавчий директор Beeline KZ Kazakhstan Олександр Комаров, передає Today.kz.

У Казахстані на ринку зв'язку може з'явитися супергравець. Але до цього йому необхідно буде вирішити питання із залученням фінансів, через те, що на сьогодні в розпорядженні компанії є лише близько 100 мільярдів тенге. Однак ці кошти не покривають навіть половини прогнозованої суми по угоді. Виділити гроші, яких бракує теоретично може основний акціонер "Казахтелекома" - фонд "Самрук Қазина". А це суперечило б інтересам пересічних казахстанців, вважає головний виконавчий директор Beeline KZ Kazakhstan.

Телекомунікаційна індустрія, додав він, - стратегічно важлива галузь держави. Його інтереси поширюються на податки, соціальну сферу, ВВП і інше. Для абонентів телекомунікації - це якість послуг і їх вартість.

Якщо "Казахтелеком" все-таки купить 75 відсотків акцій оператора Kcell, конкуренції буде менше, а погоду на ринку стануть робити тільки два гравці - сам "Казахтелеком" і Beeline KZ Kazakhstan.

"Я не знаю прецедентів, коли зниження конкуренції приводило до зниження тарифів і підвищення якості послуг. Коли стискається конкурентне поле, стимули інвестувати та розвиватися природним чином знижуються", - пояснив Комаров.

Напевно всі важливі моменти врахує антимонопольний комітет, який і видає дозволи на такого роду угоди. До уваги, швидше за все, повинна прийматися і стратегія АТ "Казахтелеком". Адже, як каже, Олександр Комаров, компанія з 65 відсотками ринку може вести його буквально в будь-якому напрямку.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%