Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Блокчейн в онлайн-кінотеатрах Росії

Понеділок, 26 лютого 2018 14:56

Технології блокчейн поступово дісталися і до онлайн-кінотеатрів - тепер за допомогою криптовалюти можна буде розплачуватися за перегляд і розповсюдження фільмів. Продюсери, опитані РИА Новостями, вважають технологію перспективною, проте поки непопулярною і недостатньо відпрацьованою.

Раніше компанія TVzavr представила платформу децентралізованої дистрибуції фільмів MoviesСhain, яка побудована на технології блокчейн. За задумом компанії, платформа безпосередньо зв'яже виробників кінофільмів з глядачами, скоротивши витрати перших на маркетинг і дистрибуцію, що особливо актуально для творців артхаусного кіно, у яких немає великих коштів на просування своїх фільмів.

Платформа буде працювати по платній моделі, вартість перегляду одного фільму складе приблизно 1,5 долара. У квітні планується розпочати продаж токенів на суму еквівалентну 30 мільйонам доларів. Інвестори зможуть придбати внутрішню валюту сервісу в обмін на іншу криптовалюта. Токени будуть використовуватися як платіжний засіб для покупки фільмів.

"Можливість перспективна, але не популярна, тому що технологія на сьогодні не відпрацьована ні теоретично, ні практично. Хоча сама по собі ідея геніальна. Минаючи всіх дистриб'юторів і агрегаторів, викидаю в мережу продукт, і скільки б не було з ним контактів - все фіксуються. Залишається відпрацювати вартість такого контакту і компенсацію ", - розповів РИА Новостям продюсер і співзасновник Art Pictures Studio Дмитро Рудовський.

У свою чергу продюсер Ілля Бачурін відзначив, що в цьому питанні первинний попит на контент, тому створювати більш досконалий механізм дистрибуції того, що має обмежений попит, не має сенсу.

"Все ж ключовим для складного, артхаусного кіноконтенту моментом є просування. На нього просто немає грошей, через те, що монетизація на вкрай низькому рівні. Я б в першу чергу шукав відповідь на питання, як зацікавити таким контентом глядача, а не як його доставити. При тому я з величезним оптимізмом стежу за розвитком технологій блокчейн в інших галузях, де децентралізація дає іноді просто фантастичні результати та створює нові можливості ", - пояснив співрозмовник агентства.

Керівник групи компаній "Планета Информ" Дмитро Литвинов зауважив, що в цій технології є свої підводні камені. "Виходячи з того, що частка артхаусного кіно становить менше одного відсотка, питання в тому, що якщо через платформу безпосередньо розміщувати контент західних правовласників, це може порушити права вітчизняних дистриб'юторів, у яких більшість найбільших фільмів цих студій знаходиться в каталогах. Щоб не вступити в конфлікт з правами, можна розраховувати тільки на залишки бібліотек, а вони будуть не так вигідні, як ті, які вже передані російським дистриб'юторам ", - зазначив продюсер.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%