Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Уряд і Парламент готові повністю перейти на державну мову

Вівторок, 27 лютого 2018 16:48

Уряд і Парламент Казахстану готові до повного переходу на державну мову. Про це повідомив міністр інформації і комунікації Даурен Абаєв, коментуючи доручення президента, передає кореспондент центру ділової інформації Kapital.kz.

На думку глави відомства, 26 років незалежності Казахстану - достатній термін для оволодіння чиновниками державною мовою на необхідному рівні. При цьому Даурен Абаєв уточнив, що в мовному питанні не повинні порушуватися права жодного громадянина країни.

«Якщо окремі громадяни хочуть донести свою думку російською мовою, якщо вони не володіють належною мірою казахською мовою, думаю, краще буде, якщо вони це зроблять російською. Але ще раз кажу, що всі члени Уряду та депутати добре володіють казахською мовою. В країні просувається політика тримовності, впровадження не тільки казахського і російського, а й англійської мови. Це питання, яке буде вирішуватись поступово, без затиску і перегинів », - заявив міністр.

На думку Дауріо Абаєва, незнання або слабке знання казахської мови не говорить про відсутність патріотизму у громадян республіки. «Я можу масу прикладів привести, коли людина є істинним патріотом і робить набагато більший внесок у розвиток країни, ніж деякі "диванні" критики. Тому давайте не будемо перегинати палицю з мовного питання », - звернувся глава відомства до журналістів.

Відзначимо, що сьогоднішнє засідання уряду Казахстану проходило на державну мову. Раніше Нурсултан Назарбаєв доручив продовжити роботу щодо підвищення статусу казахської мови. «Процес переходу на латиницю є історично важливим для нашого народу. Разом з тим необхідно продовжити роботу щодо підвищення статусу казахської мови. Діяльність Парламенту та уряду повинна здійснюватися тільки державною мовою. У той же час не можна обмежувати права громадян в цьому питанні. Необхідно передбачати для них можливості синхронного перекладу », - сказав глава держави.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%