Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Банкам Казахстану заборонять стягувати комісію при видачі кредиту

Середа, 28 лютого 2018 17:42

У Казахстані планують заборонити стягувати комісію, пов'язану з видачею кредиту та обслуговуванням рахунку. Про це повідомив міністр юстиції Марат Бекетаєв, передає кореспондент центру ділової інформації Kapital.kz.

«Можна обмежити на встановлення і стягування банками комісії за договорами про видачу банківського кредиту, не пов'язаного з підприємницькою діяльністю. А також (передбачена заборона. - Ред.) на зарахування боргу на банківський рахунок і комісії за ведення банківського рахунку. Оскільки вказані операції є складовою частиною процесу кредитування, тому за ними з фізичних осіб не повинні зніматися додаткові комісії », - зазначив Марат Бекетаєв, представляючи законопроект «Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів РК з питань посилення захисту прав власності та арбітражу».

Також з метою запобігання штучного збільшення боргу позичальника-фізособи в рамках законопроекту за іпотечними договорами передбачається призупинення нарахування відсотків після прострочення на 6 місяців.

«Для забезпечення цільового використання сум аліментів на банківських рахунках пропонується встановити заборону на застосування стягнення аліментів у безспірному порядку, в тому числі шляхом застосування платіжної вимоги. До того ж в рамках поправок передбачається положення про самостійну реалізацію закладеного майна. Це буде стимулювати боржника реалізувати майно за максимально високою ціною », - поінформував Марат Бекетаєв.

Також поправки стосуються норми про примусове вилучення земельних ділянок для держпотреб. «Пропонується дозволити вилучення земельних ділянок для державних потреб тільки в разі надання іншої земельної ділянки або за ринковою ціною», - повідомив міністр.

Третя група поправок спрямована на забезпечення законності при конфіскації майна. Крім того, суб'єкти квазідержсектора отримають можливість вирішення спорів через арбітраж.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%