Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Слідчі суди з’являться у всіх регіонах Казахстану

Четвер, 01 березня 2018 11:55

Слідчі суди з'являться в містах республіканського значення, Алмати та Астані. Про це розповів суддя Верховного суду Ербол Рахімбек в кулуарах міжнародно-практичної конференції в Алматинській області, передає Today.kz.

Згідно з поправками, внесеними до Кримінально-процесуального кодексу РК, з 1 березня 2018 року в ведення слідчих суддів передано санкціонування негласних слідчих дій, раніше входить до повноважень прокурорів.

"До сьогоднішнього дня проведення негласних слідчих дій санкціонувала прокуратура. Зараз негласні слідчі дії санкціонує слідчий суддя, але частина з них дізнавач проводить сам: це імітація злочинної діяльності, контрольний закуп. Негласне вилучення інформації з комп'ютерів, прослуховування телефонів, контроль за поштовими переказами відсьогодні санкціонує слідчий суддя ", - повідомив суддя Рахімбек.

За інформацією прес-служби Алматинського міського суду, 1 березня вже винесено одну постанову слідчого судді про проведення негласних судових дій.

Зараз слідчі судді працюють в районних судах, однак найближчим часом в Казахстані з'являться окремі слідчі суди.

"Є указ Президента про створення слідчих судів в обласних центрах, Алмати та Астани. На сьогодні вони ще не сформовані, через те, що в кримінально-процесуальний кодекс ці зміни ще не вносили. Вони знаходяться на стадії розгляду в парламенті. Думаю, відкриють в найближчому майбутньому ", - зазначив Ербол Рахімбек.

Раніше суддя розповів про те, що казахстанці зможуть претендувати на відшкодування збитку, отриманого в результаті негласних слідчих дій, визнаних незаконними.

Заступник генерального прокурора роз'яснив нові правила отримання інформації про досудові розслідуваннях для журналістів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%