Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Нову систему іпотечного кредитування доручив впровадити Назарбаєв в Казахстані

Понеділок, 05 березня 2018 11:54

Президент РК 5 березня під час спільного засідання палат парламенту запропонував нову систему житлового кредитування, передає Today.kz.

Зараз потрібні нові можливості для кожної казахстанської сім'ї, яка потребує власне житло, дав зрозуміти Глава держави.

"Треба створити всі умови для вирішення. Підвищивши доступність житлової іпотеки для широких мас, потрібно запровадити механізми подання дешевих ресурсів. Тоді кожен, хто працює зможе купити квартиру в кредит і обслуговувати цю позику з урахуванням можливості сімейного бюджету. Тому я пропоную запустити програму, яку назвати " 7-20-25", тобто кожен казахстанець, який працює матиме можливість отримати іпотечну позику в тенге за наступними умовами: ставка винагороди по кредиту не більше семи відсотків на рік, а не 14-16, як зараз", - сказав Нурсултан Назарбаєв.

Якщо сьогодні банки вимагають початковий внесок у розмірі до 30-50 відсотків, додав він, то за новою програмою він не повинен перевищувати 20 відсотків.

"Термін кредиту не 10-15 років, а 25 років, щоб знизити для людей розміри щомісячних платежів", - пояснив Президент РК.

Для цього, підкреслив Нурсултан Назарбаєв, треба працювати Фінрегулятору і Уряду РК.

"Треба залучити можливості Нацбанку, банків другого рівня, фондового ринку. Нацбанку необхідно створити спеціальну компанію, яка приверне не менше одного трильйона тенге і направить на викуп нових іпотечних кредитів, наданих банками на вищеназваних умовах.

Реалізація програми дасть потужний імпульс житловому будівництву в країні. У підсумку, підвищиться доступність придбання житла. Для мільйонів казахстанців! Це також буде працювати на зростання економіки, МСБ, створить нові робочі місця. Я завжди говорив, що для Казахстану будівництво, особливо житлове будівництво, має дуже великий мультиплікативний ефект. Житлове будівництво - це будматеріали, це метали, це меблі, це все - ви знаєте. Тобто навколо цього розвивається величезна кількість бізнесу, і вкупі приведе до зростання нашої економіки. І найголовніше, мрії багатьох наших громадян, особливо молодих сімей, стануть реальністю ", - сказав Назарбаєв.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%