Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Кількість освітніх грантів збільшать на 20 тисяч

Понеділок, 05 березня 2018 12:10

На навчання студентів у 2018-2019 роках додатково буде виділено 20 тис. освітніх грантів. Таке доручення в рамках «П'яти президентських ініціатив» на спільному засіданні палат Парламенту озвучив президент Нурсултан Назарбаєв, передає кореспондент центру ділової інформації Kapital.kz.

«Третя ініціатива - підвищення доступності та якості вищої освіти. І поліпшення умов проживання студентської молоді. Сьогодні в ВНЗ країни навчається понад 530 тис. молодих людей. З них майже 30% за грантами, що їх держава виділяє. Для підвищення доступу та якості вищої освіти, пропоную наступні заходи: у 2018-2019 навчальному році виділити додатково ще 20 тис. грантів до тих 53 тис., що виділяються щорічно », - повідомив глава держави.

При цьому з 11 тис. грантів, «якщо буде необхідно і більше» будуть спрямовані на навчання бакалаврів за технічними спеціальностями, «туди, де є попит для нової економіки індустріальної програми».

«Мова йде, перш за все, про інженерів, фахівців в області інформаційних технологій, робототехніки та нанотехнологій», - підкреслив президент.

На думку глави держави, цей захід дозволить підготувати тисячі фахівців, які будуть потрібні в новій економіці в умовах четвертої промислової революції.

Крім того, президент повідомив про необхідність підвищення вартості нових грантів у всіх ВНЗ з технічних та сільськогосподарських спеціальностей до рівня грантів в національних ВНЗ. «І це теж турбота держави про нашу молодь ... Ці заходи сприятимуть збільшенню охоплення вищою освітою випускників середніх шкіл», - повідомив глава держави.

При цьому, на думку Нурсултана Назарбаєва, створюючи систему освіти за світовими стандартами, слід звернути увагу на умови навчання і проживання студентів.

«Мені відомо і вам відомо, що багато іногородніх студентів знімають в старих приміщеннях на околиці міст кути, для того, щоб переночувати та жити. Звичайно, про якісну освіту і навчання тут мова не може йти. Сьогодні гостро стоїть питання забезпечення студентів ВНЗ і коледжів гуртожитками. Для вирішення цього завдання, треба розгорнути роботу з будівництва гуртожитків ВНЗ, коледжів, девелоперськими компаніями на принципах державно-приватного партнерства », - доручив президент.

Зі свого боку держава через МОН РК гарантуватиме поступове повернення частини інвестицій, спрямованих на будівництво гуртожитків.

«Доручаю до кінця 2022 року забезпечити будівництво нових студентських гуртожитків не менше ніж на 25 тис. місць. Це дозволить повністю вирішити питання з урахуванням зростання потреб в найближчі роки », - повідомив Нурсултан Назарбаєв.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%