Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

ЦБ Росії запропонував ввести кримінальну відповідальність за порушення банками заборон

Вівторок, 13 березня 2018 11:13

Як повідомляє INTERFAX.RU, ЦБ РФ пропонує обговорити питання введення відповідальності за операції, проведені банками з порушенням заборон регулятора. Пропозиції ЦБ містяться в консультативному доповіді для громадських консультацій.

У ньому ЦБ пропонує обговорити можливість публікації на своєму сайті інформації про заходи наглядового реагування щодо банків. Йдеться про заборони та обмеження на проведення ряду операцій. Однак навіть при наявності у відкритому доступі інформації про введення заходів правові ризики клієнтів і контрагентів не виключаються, через те, що в законі прямо не прописано наслідки укладання угод в період дії заборони, визнає ЦБ.

"Не дивлячись на те, що у ЦБ є право забороняти будь-які операції, наявність цієї заборони, на жаль, не гарантує його виконання. І ми бачимо певну кількість випадків, коли банки діють в порушення наших заборон і обмежень. Тому ми хотіли б обговорити дуже непросте питання відповідальності за порушення заборон Банку Росії ", - сказав журналістам заступник голови ЦБ Василь Поздишев.

Звісно ж, що найбільш ефективним заходом повинна бути кримінальна відповідальність, йдеться в доповіді.

"Ми вважаємо, що цю ідею необхідно обговорювати, тому що в іншому випадку все ті умисні дії, які банкіри та власники банків здійснюють для того, щоб захистити свої власні інтереси, значною мірою призводять до того, що страждають не пов'язані з ними кредитори, їм наноситься більший збиток, і більша шкода наноситься державі в особі ЦБ, який потім повинен докапіталізовувати ці банки на значні суми ", - вказав Поздишев.

Разом з тим, ЦБ відзначає, що кримінальна відповідальність за дані порушення "буде виконувати не стільки каральну, скільки превентивну функцію". Можливість притягнення до кримінальної відповідальності буде стримувати власників, менеджмент і співробітників банків від протиправних дій. Таким чином, максимально усуваються причини порушення заборони, вважають в Банку Росії.

У разі вчинення банком угоди в порушення введеної заборони суд може обрати для винної особи покарання у вигляді штрафу, примусових робіт або позбавлення волі. При цьому покарання буде застосовуватися, тільки якщо присутній критерій заподіяння великої шкоди громадянам, організаціям або державі, і / або отримання доходу у великому розмірі, і / або порушення заборони у великому розмірі. Розумним порогом при визначенні великого розміру шкоди, на думку ЦБ, може стати сума 5 млн рублів.

Банк Росії повідомив, що також готовий доповнити планований склад відповідальністю за порушення обмежень на проведення окремих банківських операцій.

Коментарі та пропозиції до доповіді приймаються до 15 квітня, ЦБ сподівається завершити консультації з банківською спільнотою до літа.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%