Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

На мікрокредитування в Казахстані виділено 62 млрд тенге

Вівторок, 13 березня 2018 12:18

У 2018 році фінансування програми мікрокредитування буде збільшено на 20 млрд тенге і складе 62 млрд тенге. Про це повідомила міністр праці та соціального захисту населення Мадіна Абилкасимова, розповідаючи про хід реалізації четвертої ініціативи глави держави, спрямованої на розширення мікрокредитування в сільській місцевості та містах, пише kapital.kz з посиланням на primeminister.kz.

Як зазначила Мадіна Абилкасимова, розвиток мікрокредитування сьогодні реалізується в рамках Програми розвитку продуктивної зайнятості та масового підприємництва на 2017-2021 роки та є найбільш ефективним механізмом з розвитку масового підприємництва. У 2018 році на програму мікрокредитування в затвердженому бюджеті передбачено 42 млрд тенге, в тому числі на сільську місцевість 31 млрд тенге та 11 млрд тенге на міста і мономіста.

Міністр праці та соціального захисту населення запропонувала з додатково виділяються 20 млрд тенге, на кредитування в селах і малих містах направити близько 14 млрд тенге. З цієї суми 10 млрд тенге пропонується направити на реалізацію проектів якірної кооперації навколо великих переробних сільгосппідприємств. Решта 6 млрд тенге направити на кредитування в містах та мономістах.

Мадіна Абилкасимова зазначила, що для захисту бізнес-проектів і отримання мікрокредитів безробітним і самостійно зайнятим громадянам необхідно попередньо пройти навчання за проектом «Бастан-Бізнес». З урахуванням додатково виділених коштів пропонується передбачити не менше 1,2 млрд тенге шляхом трансфертів загального характеру на навчання основам підприємництва.

«Для якнайшвидшого доведення кредитних коштів до кінцевого позичальника, необхідно до кінця березня забезпечити підписання тристоронніх кредитних договорів по раніше виділеним коштам і негайно почати видачу мікрокредитів. За додатково виділеним коштам забезпечити підписання тристоронніх кредитних договорів до кінця квітня поточного року », - резюмувала міністр.

Також вона запропонувала для більшого охоплення населення мікрокредитуванням, переглянути ліміти видачі кредитів диференційовано для міста і села і відпрацювати механізми доведення до кінцевого споживача мікрокредитів.

«Пільгові мікрокредити надаються на термін до 5 років, а для проектів у сфері тваринництва і створення сільськогосподарських кооперативів - до 7 років, річна ефективна ставка винагороди не більше 6% річних. У разі недостатності заставного забезпечення учасники програми мають право отримати гарантію як забезпечення виконання зобов'язань за кредитом. В цілому для реалізації пропонованих механізмів будуть внесені зміни в програму, а також в правила з питань мікрокредитування в містах та сільській місцевості », - уклала Мадіна Абилкасимова.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%