Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Казахстанці відзначають Науриз

Середа, 21 березня 2018 11:38

У Казахстані відзначають Науриз мейрамі - у східних тюркських народів цей день знаменує настання Нового року за сонячним календарем. Науриз в Казахстані офіційно святкується три дні - 21-23 березня. Ці дні в республіці, згідно із законодавством, є вихідними. Однак в цьому році казахстанці відпочинуть п'ять днів поспіль - з вівторка, 21 березня, по неділю, 25 березня, повідомляє кореспондент центру ділової інформації Kapital.kz.

Науриз, або Навруз, відзначають у східних народів з давніх часів. У перекладі з фарсі «нау» означає новий, а «руз» - день. Це свято символізує собою пробудження, оновлення природи, початок Нового року. Суть Науриза - в єдності людини та природи. Науриз відзначається в період весняного рівнодення, коли тривалість дня дорівнює тривалості ночі. З цього часу дні стають довшими, а ночі коротшими.

За даними центру Новин ОНН, в березні більш як 300 млн жителів планети відзначають Навруз. В цей день в південній півкулі настає осінь, а в північному - весна. Навруз зустрічають протягом декількох тисячоліть на Балканах, в басейні Чорного моря, на Кавказі, в Центральній Азії та на Близькому Сході. У 2009 році це свято включили до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства, а в 2010 році члени Генеральної Асамблеї проголосили його міжнародним Днем.

У дні святкування Науриза святкові заходи відбудуться на площах, у скверах, в парках, на вулицях у всіх регіонах і населених пунктах Казахстану.

Науриз-2018 в Алмати відзначатимуть масштабними фестивалями та концертами. На реконструйованих вулицях міста пройдуть фестивалі бауирсаків, науриз көже і плову. Зони активності працюватимуть до кінця місяця. Основні святкові дії будуть розгортатися відразу на декількох майданчиках мегаполісу з 21 по 25 березня з 10:00 ранку до 21:00 вечора. 22 березня традиційно на площі Астана буде організований великий святковий концерт, а також фестивалі національної кухні. Всього на площі буде встановлено 6 юрт, 14 інсталяцій ( «кереге құрақ», «қос», «абилайша»), а також дитячий та спортивний зони, 17 зон майстер-класів по декоративно-прикладному мистецтву від відомих майстрів Центральної Азії, фудкорти, торгові намети та трибуни для глядачів на 1200 місць. В основній святковою концертною програмою буде представлено безліч номерів, де візьмуть участь понад 500 артистів і танцювальних колективів з 12 країн. Завершиться день святковим феєрверком.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%