Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Трамп не підтримує будівництво «Північного потоку-2»

Четвер, 05 квітня 2018 09:37

Президент США Дональд Трамп під час зустрічі цього тижня з лідерами країн Балтії заявив, що не підтримує реалізацію проекту газопроводу "Північний потік 2".

Про це повідомив журналістам високопоставлений представник Білого дому, який просив не називати його прізвище, передає "Сегодня".

"Президент знову запевнив, що йому не подобається те, що робота над цим проектом триває. І Німеччина відіграє в цій справі велику роль", - зазначив він.

При цьому співрозмовник зазначив, що на переговорах "порушувалося питання про можливі санкції, пов'язані з "Північним потоком 2".

Він пояснив, що з точки зору США цей проект газопроводу не допоможе Європі отримати енергетичну безпеку.

"Усі (Трамп і лідери країн Балтії - ІФ) погодилися, що потрібно, щоб це ("Північний потік 2" – Ред.) було зупинено", - додав представник Білого дому.

Напередодні в Білому домі відбулася зустріч Трампа з президентами Естонії Керсті Кальюлайд, Литви Далею Грибаускайте та Латвії Раймондсом Вейонісом.

Консорціум Nord Stream, розміщена у Швейцарії "дочка" російської державної компанії "Газпром", має намір побудувати газопровід протяжністю 1200 км по дну Балтійського моря до Німеччини.

Його запланований маршрут пройде через економічні зони Фінляндії та Швеції, а також через 139 км територіальних вод Данії, зосереджуючи майже весь експорт російського газу до Європи на одному маршруті.

Супротивники проекту - у тому числі Польща, країни Балтії та Данія - стверджують, що "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від "Газпрому", який вже постачає близько третини об’ємів газі в ЄС.

Німеччина, головний бенефіціар проекту, підтримує  "Північний потік-2" з економічних міркувань, заявивши, що він додасть ресурсів на ринок і знизить ціни.

У червні Європейська комісія попросила держави-члени надати їй мандат на ведення переговорів безпосередньо з Росією. Для надання мандату необхідно отримати кваліфіковану більшість, тобто дозвіл мають дати 21 з 28 країн ЄС.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%