Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

В Алмати присвоять коди вулицях, ліхтарям і лавок

Четвер, 05 квітня 2018 14:27

Про це заступник керівника управління архітектури та містобудування Алмасхан Ахметжанов розповів на зустрічі з бізнесом в Палаті підприємців Алмати.

Новий дизайн Алмати дасть можливість вітчизняним підприємцям заробити, вважають в міському управлінні архітектури. За словами заступника керівника управління архітектури та містобудування Алмасхана Ахметжанова, при реконструкції вулиць в минулому році у міської влади був брак будівельних матеріалів. Щоб місцеві виробники знали потреби міста, було вирішено розробити єдиний дизайн-код, пише kapital.kz.

«Місто витрачає великі гроші на благоустрій. А наші виробники не знають, який саме товар потрібний. Наприклад, розплідники дерев не володіють інформацією, які зелені насадження потрібні для міста, їх види, розміри. Якщо пройти по наших вулицях, десь бруківка червона, десь сіра, десь камені, десь асфальт. Тому ми розробили дизайн-код, в якому на базі кодування створені каталоги. Тобто все в місті буде стандартизовано за кольором, розміром, якістю матеріалів. Єдиний стиль буде у всього: у вуличних меблів, навігації, фасадів будівель, рекламних вивісок, доріг. Беремо, наприклад, ліхтарі. Ми завжди їх імпортували. Тепер є точний дизайн вуличного освітлення. Хто займається електроприладами, вже знають, які ліхтарі виробляти для міста », - пояснив Алмасхан Ахметжанов необхідність впровадження кодів.

За його словами, кожної вулиці присвоїли свій код. Місто буде розділено на зони по дизайну та експлуатації. Будуть збільшені пішохідна частина і кількість велодоріжок.

«На базі системи кодування створимо каталоги техбудматеріалів, які будуть використовуватися в благоустрої міста. Коли ми завершимо розробку каталогів, отримаємо основні обсяги всіх матеріалів. Підприємці зможуть, навіть проїжджаючи містом, дивитися. Де немає відповідного оформлення вулиці, нехай приносять свої бізнес-плани та пропонують продукцію свого виробництва. Уже з'явилися підприємці, які запропонували згідно з дизайн-кодом випускати кондиціонери для єдиного стилю міста. У перспективі ми плануємо створити електронне управління архітектури, де особа буде самостійно отримувати дані по окремій ділянці або приміщенню », - зазначив Алмасхан Ахметжанов.

Дизайн-код будн стосуватися і будівль. Усі будівлі поділили за серіями. У місті 14 видів серій приватних будівель. Старим історичним будівлям, які необхідно зберегти, присвоять свій архітектурний код. Тепер ніхто не зможе оформляти балкони та фасади будинків на свій лад. Управління архітектури розробило свій дизайн, так що на розробці ескізного проекту підприємці зможуть заощадити. Нововведення повинні полегшити й роботу КСК. При плануванні бюджету вони вже будуть знати, як повинна виглядати дах, які використовувати матеріали за якістю, формою і кольором.

Система дизайн-коду охопить до 80% території міста. Вже до кінця цього року вирахують основну потребу мегаполісу в будівельних матеріалах.

Керівник управління архітектури та містобудування Алмати Нурлан Уранхай повідомив на зустрічі, що в цьому році реконструюють 5 вулиць: площа Республіки, проспект Абая на відрізку між Достик і Есентай, проспект Достик, проспект Абилай хана, проспект Назарбаєва. Якщо виникнуть питання, Нурлан Уранхай порадив звертатися до 3D-карт міста almaty.uaig.kz, на якій позначені всі будівлі та вулиці. І при натисканні з'являється паспорт того чи іншого об'єкта. Всього карта містить 144 шари: червоні лінії, зонування, об'єкти реклами й т. д.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%