Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

За два місяці від акцизів на алкоголь держбюджет Казахстану отримав 11 млрд тенге

Четвер, 19 квітня 2018 15:57

Майже три чверті зборів забезпечили казахстанські виробники.

Акцизи приносять бюджету відчутний дохід. За січень-лютий поточного року збори акцизів на алкоголь склали вже 10,9 млрд тенге - на 48,4% більше, ніж в аналогічному періоді роком раніше. Основний обсяг податків у секторі зібраний з казахстанських виробників алкоголю - 7,9 млрд тенге. Ще 2 млрд тенге принесли акцизи з країн ЄАЕС, і 983 млн тенге склали збори на імпортну продукцію з країн поза союзу. Такі дані наводить finprom.kz.

Акцизи на ввезений алкоголь зросли на 34,1%, збори з виробників по РК підскочили на 54,6% за рік.

Акцизні збори по всіх категоріях підакцизних товарів в цілому збільшилися за рік лише на 17,8%. В результаті, частка акцизів на алкоголь в загальному обсязі акцизів зросла рік-у-ріку з 18,5% до 23,3%.

Нагадаємо, що при цьому зростання акцизних ставок на алкоголь склав лише 14% за рік. У поточному році за 1 літр 100% -го спирту ставка становить 2 275 тенге.

Примітно також, що зростання виробництва алкогольних напоїв за підсумками перших 2 місяців поточного року - 19% рік до року для коньяку і горілки, 16% - для пива, 8% - для лікарів і аналогічної алкогольної продукції, і лише 5% - для вина. Таким чином, збільшення податкових надходжень в секторі викликано не стільки зростанням виробництва або імпорту алкоголю, скільки ефективною роботою контрольного органу - Комітету державних доходів Міністерства фінансів РК.

За словами заступника голови КГД МК РК Маді Такиев *, за минулий рік співробітниками Комітету були проведені перевірки по 13 заводам етилового спирту та горілки, а також по 84 оптовим реалізаторам алкогольної продукції. За підсумками перевірок було порушено 203 кримінальні справи, з обігу вилучено 11 млн пляшок алкогольної продукції та 51 тис. літрів спиртомісткої суміші.

Також в минулому році була припинена діяльність 44 підпільних цехів з виробництва алкогольної продукції, донараховано 123 млн тенге акцизів і накладено штрафи на загальну суму 82 млн тенге.

9e369d600aa3a905ebf3120a959.png

Активна робота з виведення ринку алкоголю «з тіні» триває і в поточному році. За підсумками I кварталу були припинені ліцензії двох заводів-виробників алкогольної продукції.

З незаконного обігу вилучено понад 742 тис. пляшок алкогольної продукції та близько 100 тис. літрів спирту і спиртовмісних рідин.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%