Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Вектор на зниження тарифів в Казахстані

Вівторок, 24 квітня 2018 11:50

«Атамекен» націлений знайти шляхи вирішення щодо здешевлення електроенергії.

Одним з головних питань порядку денного робочої зустрічі голови Комітету енергетики Президії НПП Алмасадама Саткалієва і глави Нацпалати Тимура Кулібаєва стали скарги споживачів на високі тарифи електричної енергії, пише kapital.kz.

Голова Президії «Атамекен» Тимур Кулібаєв позначив чітку позицію НПП в цьому питанні - завдання Національної палати не допустити незаконного здорожчання тарифів на електричну енергію, більш того, важливо провести аналіз можливостей для їх зниження. Потрібно налагодити діалог з самими споживачами, оскільки у багатьох з них є свої конструктивні пропозиції щодо здешевлення електроенергії.

На сьогодні ціни на електроенергію у кінцевих споживачів складаються з ціни на виробництво електричної енергії, тарифів на передачу по мережах енергопередавальних організацій і постачальницьких надбавок енергопостачальних організацій.

При цьому, ціни на електроенергію від енергогенерувальних організацій не регулюються, за винятком встановлення граничного тарифу по групах цих організацій. Алмасадам Саткалієв пояснив, що в рамках проведеної інвентаризації собівартості, виробленої на станціях електричної енергії, з'ясувалося, що в 5 групах з 17 наявних електростанцій продають електричну енергію нижче собівартості, ще 10 груп мають тариф, який практично дорівнює собівартості виробленої електроенергії й тільки 2 групи мають невеликий потенціал для зниження тарифу.

Голова комітету з енергетики вважає, що потенціал для зниження тарифів більше криється в роботі з послугами з передачі електричної енергії.

Формування тарифів на послуги з передачі електричної енергії передбачає регулювання витрат, що включаються в тариф або його граничний рівень, а також обмеження статей витрат суб'єкта природної монополії в межах технічних і технологічних норм витрат сировини, матеріалів, палива, енергії, а також нормативних технічних втрат. Виходячи з витрат на надання послуги в регіонах країни формуються різні тарифи на електричну енергію.

У 2017 році в Казахстані нараховувалось 160 енергопередавальних компаній, 32 з яких припадають на Карагандінскую область. Таке велике дроблення мереж призводить до участі до 5-7 постачальників в ланцюжку постачання електроенергії, що значно підвищує вартість її транспортування електричної енергії не менше ніж на 50%. У липні минулого року були внесені поправки в ЗРК «Про електроенергетику» щодо укрупнення РЕК, визначених у 51 кроці Плану нації. Скорочення кількості РЕК, а також зниження тарифу енергопередавальних організацій, які не відповідають кваліфікаційним вимогам, передбаченим в ЗРК «Про електроенергетику» в свою чергу, відіб'ється на тарифі для кінцевого споживача.

Вже припинили діяльність три енергопередавальні організації: дві в Актюбінській області та одна в Атирауській.

Керівник комітету з енергетики відзначив і вплив на ціну електроенергії чинних перекосів в питаннях розподілу витрат на виробництво електричної та теплової енергії для станцій з комбінованим виробництвом. Питання вироблення системного всебічного підходу до вирішення даної проблеми є актуальним і в світлі висхідного застосування газу при виробництві електричної та теплової енергії, через що представляється доцільним розробка відповідного галузевого закону - Закону про теплопостачання. Його прийняття дозволить залучити інвестиції в модернізацію, реконструкцію і нове будівництво утворювальних потужностей і знизити наявний високий рівень зносу теплоелектростанцій, що дозволить піти від перехресного субсидування теплової енергії коштом електричної. При цьому, рівень зносу теплових електростанцій перевищує 50%, в окремих випадках 70%.

Крім питань електроенергії глава Нацпалати Тимур Кулібаєв загострив увагу і на стимулюванні повсюдного впровадження енергоощадження та енергоефективності, в більшості випадків, пов'язано з модернізацією інфраструктури підприємств. Раціональні та розумні витрати паливно-енергетичних ресурсів ведуть до підвищення рентабельності виробництва, капіталізації та конкурентоспроможності підприємства. Крім іншого, це призводить і до повернення інвестицій, тому джерелом стимулювання політики з енергоощадження можуть і повинні стати національні інститути розвитку.

Однак для комплексного посилення політики енергоощадження та енергоефективності глава «Атамекен» доручив провести аналіз по всіх інструментах, які були передбачені в програмі з енергоефективності та енергоощадження, виявити сильні та слабкі сторони й представити конкретні пропозиції.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%