Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Уряд РФ запропонувало підвищити штрафи для банків

Понеділок, 11 червня 2018 10:54

Покарання, згідно із законопроектом, може скласти до 1% від розміру власних коштів кредитної організації.

За інфомацією INTERFAX.RU Уряд РФ вніс до Держдуми поправки в закон про ЦБ, які наділяють регулятора правом накладати на кредитні організації штраф у розмірі до 1% розміру власних коштів. Документ опублікований в електронній базі даних нижньої палати парламенту.

Згідно зі статтею 74 чинного закону про ЦБ штрафи для банків розраховуються в залежності від характеру і тяжкості вчиненого порушення, виходячи з процентного співвідношення до величини мінімального або сплаченого статутного капіталу кредитної організації.

При цьому максимальний розмір штрафу обмежений і коливається в діапазоні від 0,1% мінімального розміру статутного капіталу кредитної організації (від 90 тис. Рублів до 1 млн рублів залежно від виду ліцензії на здійснення банківських операцій) до 1% розміру сплаченого статутного капіталу, але не більше 1% мінімального розміру статутного капіталу кредитної організації (від 900 тис. рублів до 10 млн рублів).

У пояснювальній записці говориться, що наглядова практика ЦБ показує, що застосування заходів у вигляді штрафу в його чинному розмірі не призводить до адекватного впливу на банки, в діяльності яких виявлені системні помилки. З метою підвищення ефективності впливу з боку ЦБ на "недобросовісні кредитні організації" законопроект наділяє регулятора правом накладати на такі кредитні організації штраф у розмірі до 1% розміру власних коштів (капіталу) кредитної організації.

Необхідність прийняття законопроекту автори обґрунтовують тим, що витрати, які несуть недобросовісні кредитні організації з оплати штрафів, не перекривають одержуваної такими кредитними організаціями вигоди від проведення їх клієнтами сумнівних операцій.

У документах наводяться дані статистики ЦБ РФ, згідно з якими в I півріччі 2017 року обсяг сумнівних операцій клієнтів банків тільки по висновку грошових коштів за кордон та їх переведення в готівку більш ніж в 4 тис. Разів перевищив розмір стягнутих з кредитних організацій штрафів.

У разі прийняття закон набуде чинності після закінчення 10 днів з дня офіційного опублікування.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%