Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Монету вагою 1 кілограм випустили до ювілею Астани, Казахстан

Вівторок, 19 червня 2018 13:50

Виготовлено всього 200 штук срібної монети номіналом 5000 тенге.

20 червня 2018 року Національний банк випускає в обіг колекційні монети «Астана 20 жил» із серії «Видатні події та люди». Монети виготовлені зі срібла номіналом 5000 і 500 тенге і зі сплаву мельхіор номіналом 100 тенге. Про це центру ділової інформації Kapital.kz повідомили в прес-службі Нацбанку.

Монети номіналом 5000 тенге виготовлені зі срібла 925-ї проби, маса - 1 кілограм, діаметр - 100 мм, якість виготовлення - «proof», тираж - 200 штук.

Монети номіналом 500 тенге виготовлені зі срібла 925-ї проби, маса - 31,1 грама, діаметр - 38,61 мм, якість виготовлення - «proof», тираж - 2 тисячі штук.

Монети номіналом 100 тенге виготовлені зі сплаву мельхіор (МН 25), маса - 11,17 грама, діаметр - 31 мм, якість виготовлення «brilliant uncirculated», тираж - 30 тисяч штук.

Срібні монети та монети зі сплаву мельхіор «Астана 20 жил» мають ідентичні зображення лицьових і оборотних сторін.

На лицьовій стороні (аверсі) монет зображений герб Республіки Казахстан. По колу монет розташовані написи «5000 ТЕҢГЕ», «500 ТЕҢГЕ», «100 ТЕҢГЕ», що позначають номінал відповідних монет, «ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛІКАСИ» державною мовою і «REPUBLIC OF KAZAKHSTAN» англійською мовою. На монетах зі срібла також присутні написи «Ag 925 1kg» або «Ag 925 31,1g», що позначають метал, з якого виготовлена ​​відповідна монета, його пробу і масу.

На зворотному боці (реверсі) монет розташований колаж зі знакових будівель Астани. У верхній частині розташовано напис «АСТАНА» і стилізоване зображення неба (на монетах зі срібла зображення голографічне). У нижній частині розташовано стилізоване зображення числа «20», заповнене зображенням національного орнаменту (на монетах зі срібла зображення голографічне), напис «жил» і напис «1998-2018», що позначає рік освіти столиці Республіки Казахстан і рік карбування монети.

Зображення і написи на лицьовій і зворотній стороні монет рельєфні, по колу кант, що виступає.

Бічна поверхня (гурт) рифлена.

Колекційні монети номіналом 5000 тенге, 500 тенге і 100 тенге обов'язкові до приймання за їх номінальною вартістю на всій території Республіки Казахстан за всіма видами платежів, а також для зарахування на банківські рахунки та для розрахунку, без обмеження розмінюються та обмінюються у всіх банках Республіки Казахстан.

Колекційні монети виготовлені на Республіканському державному підприємстві на праві господарського відання «Казахстанський монетний двір Національного Банку Республіки Казахстан».

Дизайн монет розроблений відповідно до Концепції дизайну банкнот і монет національної валюти - казахстанського тенге, затвердженої Указом Президента Республіки Казахстан № 1193 від 25 вересня 2003 року.

Монети призначені для продажу за колекційною вартістю.

Срібні монети якості «proof» випускаються в сувенірному упаковуванні та забезпечені номерним сертифікатом якості Національного Банку Республіки Казахстан державною, російською та англійською мовами.

Монети зі сплаву мельхіор якості «brilliant uncirculated» упаковані для продажу в спеціальну поліграфічне упакування.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%