Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Зовнішній борг Казахстану скоротився на $ 800 млн

Понеділок, 02 липня 2018 16:57

Станом на 1 квітня 2018 року зовнішній борг Республіки Казахстан склав 166,6 млрд доларів, а відношення зовнішнього боргу до ВВП склало 102,2%, покращившись з початку року на 2,8%. Про це повідомляє центр ділової інформації Kapital.kz.

«У структурі зовнішнього боргу, як і раніше, 63% займає заборгованість між фірмами, 26% - зовнішній борг" Інших секторів "перед непов'язаними кредиторами, 8% - державний зовнішній борг (уряд і Національний банк Казахстану), 4% - зовнішні зобов'язання сектора" банки "(БВУ та АТ" Банк розвитку Казахстану ")», - йдеться в повідомленні Нацбанку.

Відзначається, що за перший квартал 2018 року зовнішній борг країни скоротився на 0,8 млрд доларів.

«Зменшення було пов'язано, в основному, з погашенням зовнішніх позик, залучених від державних і фінансових організацій Китаю, а також - зниженням ринкової вартості боргових цінних паперів казахстанських емітентів, і, як наслідок, падінням попиту на них. Виняток склали короткострокові ноти Національного банку РК, обсяг яких на руках у нерезидентів склав 1,4 млрд доларів, збільшившись за період більш ніж в 3 рази », - підкреслює фінрегулятор.

Уточнюється, що в аналітичних цілях в структурі зовнішнього боргу окремо виділяється зовнішній борг організацій, контрольованих державою (банки та організації, в яких державний сектор прямо або побічно володіє більше ніж 50% участі в капіталі), який на 1 квітня 2018 року склав 27,1 млрд доларів.

Нацбанк відзначає, що зменшення за перший квартал 2018 року на 0,3 млрд доларів відбулося шляхом того, що продовження освоєння зовнішніх позик від закордонних дочірніх організацій було нівельовано достроковим погашенням кредитів перед китайськими банками, а також - зниженням ринкової вартості єврооблігацій квазідержавних емітентів.

«Чистий зовнішній борг Республіки Казахстан склав 46 млрд доларів, збільшившись за перший квартал 2018 року на 0,3 млрд доларів. При цьому державний сектор і "Банки" виступають чистими кредиторами стосовно решти світу, а "Інші сектора" є чистими позичальниками », - зазначає Нацбанк.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%