Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Пенсії стануть більше, а сигарети дорожчими: що ще чекає казахстанців з 1 липня

Понеділок, 02 липня 2018 17:51

Відразу кілька змін очікуються в Казахстані з 1 липня. Найбільш значущі та цікаві з них - в матеріалі Sputnik.

Нарахування пенсій

В даний час розмір базової пенсії - однієї зі складових пенсійних виплат - для всіх однаковий і становить 15 тисяч 274 тенге. З 1 липня 2018 року розмір базової пенсії буде залежати від розміру стажу участі в пенсійній системі та від величини прожиткового мінімуму, який в Казахстані змінюється щороку.

Ті, хто має стаж десять і менше років, або зовсім не має його, будуть отримувати мінімальну базову пенсію - 54% від прожиткового мінімуму або 15 тисяч 274 тенге. За кожен рік, відпрацьований понад десяти років, базова пенсія буде збільшуватися на 2%. При стажі 33 і більше років людина отримає максимальну базову пенсію - 100% від прожиткового мінімуму або 28 тисяч 284 тенге.

Стаж участі в пенсійній системі буде містити:

- трудовий стаж до 1 січня 1998 роки;

- сплату пенсійних внесків після 1 січня 1998 роки;

- інше - догляд за дитиною до трьох років, інвалідом з дитинства до 16 років, час проживання чоловік військовослужбовців, співробітників спецдержорганів, дипломатичних працівників і так далі.

Нововведення торкнеться як майбутніх пенсіонерів, так і нинішніх - їм з 1 липня буде проведено перерахунок базової пенсії.

На думку влади, нова методика призначення базової пенсії не тільки поліпшить матеріальне становище пенсіонерів, а й посилить трудову мотивацію казахстанців: чим довше людина працює - тим більшу пенсію отримує.

Подорожчання сигарет

Згідно з поправками, внесеними до постанови уряду, мінімальні роздрібні ціни на пачку сигарет з фільтром, без фільтру і цигарки з 1 липня до 31 грудня 2018 становитиме 360 тенге.

З 1 січня до 30 червня 2018 роки цигарки коштують як мінімум 340 тенге, з 1 січня 2019 року ці фірми подорожчають до 380 тенге.

Нові допомоги від держави

З 1 липня вводяться нові державні допомоги для осіб, які здійснюють догляд за повнолітніми інвалідами першої групи з дитинства.

Як пояснила міністр праці і соціального захисту населення Мадіна Абилкасимова, для 14 тисяч сімей це стане додатковою грошовою допомогою в розмірі близько 30 тисяч тенге щомісяця. Даний посібник буде призначатися довічно і дозволить забезпечити якісний догляд за особами, які потребують постійної допомоги.

Електронні паспорти для автомобілів вводяться в Казахстані

У Казахстані з 1 липня розпочнеться поступовий перехід на електронні паспорти транспортних засобів. Електронний паспорт створить максимально повну історію "життя" автомобіля, включаючи інформацію про обмеження та обтяження, як і обсягах технічного обслуговування, участю автотранспортних засобів в дорожньо-транспортних пригодах.

Як запевнили в Євразійську економічну комісію, перехід дозволить спростити оформлення документів, зробити більш прозорими всі етапи експлуатації машин. Введення електронних автопаспортів допоможе формуванню загальної та достовірної бази даних, в якій країни зможуть обмінюватися відомостями через інформаційну систему ЄАЕС, додали в комісії.

В майбутньому при покупці машини на вторинному ринку будь-який охочий зможе подивитися її історію на спеціальному порталі. Перехід на електронні техпаспорти буде поступовим. Паспорт буде єдиним для всіх країн ЄАЕС.

Електронні візи

Як пояснили в міністерстві внутрішніх справ, актуальною для країни є проблема незаконної міграції. Тому з 1 липня відомство запровадить електронні візи - прибувають в Казахстан іноземці не повинні будуть фізично звертатися в консульства казахстанського МЗС. З веденням електронних віз іноземець через електронний портал може звернутися безпосередньо до міграційної служби Казахстану, вказати всі анкетні дані та мета приїзду, фінансові можливості й термін перебування.

Казахстанські представники влади перевірять інформацію по базах даних і в разі відсутності обмежень оформить візу.

Візи для іноземців

Також в МВС повідомили, що для іноземців з 1 липня скорочені терміни подачі запрошень на в'їзд до республіки. Подавати запрошення потрібно не пізніше, ніж за п'ять робочих днів до передбачуваної дати в'їзду одержувача віз до Казахстану. Раніше даний термін становив 14 днів. У запрошенні казахстанська сторона повинна вказати адресу місця проживання іноземця в Казахстані та маршрут пересування.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%