Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Скандальна реформа: Варшава відреагувала на рішення Єврокомісії

Понеділок, 02 липня 2018 22:02

Польща може доводити в Європейському суді, що реформа системи судочинства є внутрішньою компетенцією країни-члена, а не Брюсселя.

Про це, реагуючи на рішення Єврокомісії щодо запуску процедури проти Польщі з метою розслідування порушення у сфері верховенства права, заявив глава МЗС Польщі Яцек Чапутович, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Рішення з боку Єврокомісії є невідповідним і ми доводитимемо свою правоту перед Європейським судом", - заявив Чапутович.

За його словами, якщо Єврокомісія має сумніви у питанні закону про верховний суд Польщі, то сторони можуть доводити свою правоту в суді.

Міністр зазначив, що Польща наполягатиме: реформа системи судочинства є компетенцією окремих країн-членів, а не Єврокомісії.

Чапутович зазначив, що введення в дію щодо Польщі 7-ї статті договору ЄС, що стосується верховенства права, є "політичним" кроком. Водночас він додав, що подальше введення в дію цієї статті з перспективи Брюсселя може бути проблематичним, оскільки не всі країни ЄС це підтримають.

Речниця польського уряду Йоанна Копцінська повідомила в понеділок, що Варшава відреагує на аргументи Єврокомісії у визначений час — упродовж місяця.

Ініціювання процедури щодо країни-члена ЄС з боку Єврокомісії включають три етапи: заклик країни до усунення порушень у сфері верховенства права, другий — надання країні відповідного часу на зміни і третій — подання на країну до Європейського суду. Польща перебуває на першому етапі цієї процедури.

Як стало відомо в понеділок, Єврокомісія порушила процедуру щодо Польщі з метою розслідування порушення у сфері верховенства права та подальшого накладення санкцій. Застереження Брюсселя викликає, зокрема, новий закон про верховний суд Польщі. Як пояснили в Єврокомісії, закон Польщі про верховний суд порушує права суддів у цьому органі та не відповідає зобов’язанням Польщі щодо ст. 19 Угоди про ЄС, яка пов’язана із Хартією про основоположні права Євросоюзу. Єврокомісія ввела процедуру у терміновому порядку та чекатиме від керівництва Польщі пояснень упродовж місяця.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%