Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Понад 100 тисяч порушень виявлено у сфері надання держпослуг в Казахстані

Четвер, 12 липня 2018 12:52

З початку року Агентством у справах державної служби та протидії корупції виявлено близько 100 тис. Порушень законодавства в сфері надання держпослуг. Про це повідомив директор департаменту держпослуг АДГСПК Ільдар Уйсумбаев, передає кореспондент центру ділової інформації Kapital.kz.

«У першому півріччі агентством проведено понад 500 перевірок. Внесено в держоргани 1100 рекомендацій. Притягнутий до різних видів дисциплінарної відповідальності 351 працівник надавача послуг », - розповів спікер.

Однак, на думку Ільдара Уйсумбаева, залучення до відповідальності не вирішить проблему порушень при наданні держпослуг. Держорганам необхідно приймати системні заходи, з'ясовувати і усувати причини порушень.

«Діяльність державних органів має бути спрямована на підвищення якості надання держпослуг, необхідне проведення постійного моніторингу думок населення», - вважає Ільдар Уйсумбаев.

Директор департаменту навів і конкретні факти. Так, держоргани створюють тяганину і зайві адміністративні бар'єри при наданні держпослуг. Наприклад, в спецЦОНі Алмати автовласник півроку не міг поставити на облік куплену машину. Приводом для відмови послужило наявність в базі іншої машини з аналогічними реєстраційними даними. Разом з тим придбана машина заявника раніше неодноразово проходила процедуру перереєстрації в Алмати та Астані. Однак обмеження співробітниками адміністративної поліції не виставлялося. Тільки після втручання агентства і тривалої переписки порушені права отримувача послуг були відновлені.

«При цьому прийняте рішення дисциплінарного характеру відносно винного інспектора не відповідає тяжкості та наслідків вчиненого проступку», - повідомив спікер.

При перевірці Департаменту внутрішніх справ Алмати виявлено факт «відмови надання держпослуги з підстав, не передбачених стандартами».

«Відмова була видана при наданні держпослуги з видачі дозволу на придбання і зберігання цивільної й службової зброї. Прикладена заявником квитанція про оплату держмита співробітниками поліції на порталі не помічено, що говорить про відсутність відповідної кваліфікації у роботі з порталом електронного уряду », - позначив Ільдар Уйсумбаев.

Також встановлено факт надання послуги сотрдунікамі спецЦОНа Алмати без участі власника автомобіля або його довіреної особи. В одному з ЦОНов Астани виявлено факт незаконної видачі довідки про відсутність нерухомого майна третім особам.

«Співробітники управління міграційної служби Астани виставляють додаткові вимоги при наданні держпослуг і реєстрації громадянства у вигляді витребування нотаріально завірених перекладів на офіційну державну мову заяв, анкет, біографій. Департаментом оборони Алмати громадянину необґрунтовано відмовлено у видачі військового квитка в зв'язку з тим, що він не доклав квитанцію про оплату штрафу. Разом з тим в ході перевірки встановлено, що заявник не був викликаний до органів оборони для з'ясування обставин і накладення адміністративного стягнення », - розповів спікер.

Як додав Ільдар Уйсумбаев, заявники в пошуках правди йдуть в держоргани, але і там порушуються їх права щодо своєчасного розгляду скарг. Так, встановлено факт недотримання управлінням міграційної поліції Алматинської області вимог по розгляду скарги в терміни, встановлені законом. Відповідь на скаргу спрямований з порушенням терміну на дев'ять робочих днів.

«Факти грубих порушень законодавства в сфері надання держпослуг можна перераховувати майже в кожному регіоні», - підкреслив представник уповноваженого відомства.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%