Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Алматинці зможуть швидше їздити містом, Казахстан

П'ятниця, 27 липня 2018 12:55

На деяких вулицях в центральній частині Алмати вже введено односторонній рух. Односторонніми стали вулиці Жамбіла і Богенбай батира. До 5 серпня до них приєднаються Макатаева, Гоголя, Шаріпова, Муратбаева, Кабанбай батира і Карасай батира. Про це центру ділової інформації Kapital.kz повідомили в прес-службі агентства Інсайт медіа.

Нововведення дозволять розвантажити центр Алмати від пробок, скоротять кількість ДТП і підвищать безпеку пішоходів.

Алмати вже має позитивний досвід впровадження одностороннього руху - вже кілька років транспорт їздить в одну сторону по вулицях Науризбай батира і Желтоксан, а з недавніх пір - по Курмангази та Шевченко. Після того як Курмангази стала односторонньою, кількість ДТП на ній знизилося на 41%. На «нової» Шевченко число автомобільних аварій зменшилася майже в 4 рази. При цьому середня швидкість руху там виросла на 6-8 кілометрів на годину, хоча формально поріг швидкості на Шевченка був знижений. Переваги одностороннього руху:

- зменшення конфліктних точок на дорогах;

- зниження аварійності;

- поліпшення маневровісті авто. Пасажирів громадського транспорту очікують свої плюси. Пріоритет руху громадського транспорту коштом виділених смуг допоможе алматинців швидше переміщатися по місту. Реверсивний рух для автобусів і тролейбусів збереже звичні маршрути та запустить нові.

f91962c66295eb1ba223d463bfe.jpg

Нас чекають і інші нововведення: на нових «односторонки» максимальна дозволена швидкість складе 40 км / год. Це рішення зробить їх більш безпечними, і, як не дивно, збільшить швидкість потоку. Зараз середня швидкість руху транспорту через затори та щільного трафіку в місті не перевищує 30 км / год. Найбільша завантаженість спостерігається вранці та ввечері, коли люди їдуть на роботу, а потім повертаються додому. Односторонні вулиці якраз і розподілять теперешні транспортні потоки. Це означає, що більшість автомобілістів майже не помітить змін, а пішоходи, навпаки, відчують підвищення безпеки. За статистикою, понад 80% людей, що потрапили під колеса автомобіля на швидкості 40 км / г виживають, а ось при 60 км / г шанс є тільки у кожного третього.

Подібні зміни в свій час відбулися в багатьох мегаполісах світу. Вивчивши ці приклади, Акімат Алмати адаптував міжнародний досвід з урахуванням нашої специфіки. У Барселоні, Франкфурті, Мілані, Женеві та Празі давно діє мережа односторонніх вулиць в центральних районах міст. Швидкісний режим в цих мегаполісах також невисокий. У деяких містах є безліч ділянок з обмеженням швидкості 30 і 25 км / год.

Дослідження, проведені в США (Parsonson, Nehmad og Rosenbaum, 1982) показали, що односторонній рух збільшує транспортний потік на 10-30% і призводить до підвищення середньої швидкості. Крім того, за даними дослідників (Bruce, Parsonson, Nehmad og Rosenbaum, 1982), час поїздок скорочується на 20-60% шляхом зменшення кількості заторів на дорогах.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%