Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Казахстанці не сплачуватимуть пенсійні відрахування при продажу особистого майна

Понеділок, 30 липня 2018 11:29

Казахстанці не сплачуватимуть пенсійні відрахування від доходу, отриманого від продажу особистого майна, повідомила на своїй сторінці в Facebook віце-міністр праці і соціального захисту населення РК Світлана Жакупова, передає Kazakhstan Today.

На своїй сторінці в соцмережі віце-міністр роз'яснила, з яких доходів будуть відраховуватися пенсійні внески.

"Все пенсійні відрахування сплачуються безпосередньо з заробленого громадянами доходу. Наприклад, заробленим доходом для працівника підприємства - є його заробітна плата, для індивідуального підприємця - це дохід, отриманий безпосередньо від підприємницької діяльності, для приватних нотаріусів - це доходи від наданих ними послуг. А для громадян, які виконують певні види робіт або послуг для фізичних або юридичних осіб на підставі відплатних договорів (так звані договору цивільно-правового ха рактера) - обов'язкові пенсійні внески сплачуються з доходів, отриманих ними за результатами виконання цих робіт або послуг (чи не від продажу особистого майна) ", - написала Світлана Жакупова.

Віце-міністр нагадала, що, "в статті 25 закону" Про пенсійне забезпечення в Республіці Казахстан "(далі - Закон) визначено, що обов'язкові пенсійні внески, які підлягають сплаті до Єдиного накопичувальний пенсійний фонд, встановлюються в розмірі 10 відсотків від щомісячного доходу, прийнятого для обчислення обов'язкових пенсійних внесків ".

"Відповідно до внесених до Закону поправками з 14 липня поточного року фізичні особи, які отримують доходи за договорами цивільно-правового характеру, так само як, і адвокати, приватні судові виконавці, приватні нотаріуси, професійні медіатори, індивідуальні підприємці, здійснюють сплату обов'язкових пенсійних внесків в єдиний накопичувальний пенсійний фонд в свою користь з доходів, що підлягають до сплати ", - додала Жакупова.

При цьому віце-міністр зазначила, що "доходи, з яких сплачуються обов'язкові пенсійні внески, а також порядок і терміни їх сплати визначаються Правилами і термінами обчислення, утримання (нарахування) та перерахування обов'язкових пенсійних внесків, обов'язкових професійних пенсійних внесків в єдиний накопичувальний пенсійний фонд і стягнень за ним, затвердженими постановою уряду Республіки Казахстан від 18 жовтня 2013 року № 1116 ".

"У зв'язку з цим в реалізацію прийнятих поправок в рамках закону Республіки Казахстан" Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів Республіки Казахстан з питань соціального забезпечення "Міністерством праці та соціального захисту Республіки Казахстан підготовлений проект Постанови уряду Республіки Казахстан" Про внесення змін до деяких рішень уряду Республіки Казахстан з питання соціального забезпечення ", зокрема й щодо визначення порядку та строків сплати обов'язкових пенсійних внесків фізичними особами, які отримують доходи за договорами цивільно-правового характеру. Проект на сьогоднішній день проходить процедуру узгодження із зацікавленими державними органами, експертними радами і акредитованими організаціями ", - пише віце-міністр.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%