Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Обсяг депозитів досяг історичного максимуму, Казахстан

П'ятниця, 10 серпня 2018 16:59

Зростання обсягу депозитів вперше з початку року вийшов в позитивну зону - за півріччя він склав 1,9%. Його зумовили депозити в національній валюті, які з початку року зросли на 8,2% (751,5 млн тенге). Депозити в іноземній валюті скоротилися на 4,9%, без урахування переоцінки - на 7,4%. Дані зміни у валютній структурі призвели до зниження загального рівня доларизації до 44,5% за підсумками червня. Про це центру ділової інформації Kapital.kz повідомили в прес-службі Нацбанку.

Фізособи на 3,2% (263,8 млн тенге) збільшили свої вклади. Валютна структура депозитів населення показує не тільки перетікання валютних вкладів в тенгових, але і приплив нових тенгових депозитів. Приплив тенгових депозитів населення перевищує фізичний відтік валютних депозитів населення, а залучені від населення за перше півріччя тенгових депозити перевищують валютні більш ніж в 2 рази. Доларизація депозитів фізичних осіб в червні досягла мінімального з лютого 2014 роки значення в 46,8%.

Обсяг депозитів фізичних осіб досяг історичного максимуму в 8 384,8 млн тенге з часткою 47% в загальному обсязі депозитів. Це показує підвищення довіри населення до банківської системи. На сьогодні депозити є привабливим для населення інструментом, який забезпечує високий дохід і збереження коштів.

Депозити юридичних осіб також показали розворот в позитивну зону зростання, збільшившись з початку року на 0,8%. Дана тенденція обумовлена ​​зростанням депозитів в національній валюті на 3,4% на тлі скорочення депозитів в іноземній валюті на 2,5%. В результаті частка валютних депозитів склала 42,4%.

Середньозважена ставка по тенговом депозитах в червні склала 7,4%, знизившись з 8,2% в грудні 2017 року. Зокрема, ставка за строковими депозитами юридичних осіб знизилася з 8% до 7,1%, за строковими депозитами населення - з 11,7% до 11,2%. Зниження ставок по тенговом вкладами відбувається на тлі зниження базової ставки з 10,25% в кінці 2017 року до поточних 9%.

За підсумками червня ставка винагороди по депозитах у вільно конвертованій валюті склала 1,2% (у грудні 2017 року - 1,5%). Банки залучали строкові вклади населення у вільно конвертованій валюті за ставкою 1,8% (2,1%), юридичних осіб - за ставкою 0,9% (1,2%).

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%