Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Попит на відпочинок за кордоном росіян не знизився через ослаблення рубля

Середа, 15 серпня 2018 14:56

Росіяни продовжують бронювати тури за кордон у звичайному режимі, попри падіння курсу рубля до долара і євро. Однак експерти очікують спаду продажів після закінчення високого сезону, показало опитування представників мереж турагентств, проведене "Інтерфаксом".

"Падіння попиту на поїздки за кордон через девальвацію рубля не спостерігається. Більш того, щорічно в компанії ми відзначаємо зростання продажів на 10%. Єдине, туристи намагаються оплатити тури якнайшвидше, тому що побоюються подальшого зростання курсів валют", - сказав "Інтерфаксу" гендиректор мережі турагентств "Круїз-Тревел" Павло Лищенко.

В об'єднаній мережі "ТБГ і" Гарячі Тури "також не відзначають падіння попиту на поїздки за кордон." У нас немає змін за обсягом замовлень турів за кордон. Коли долар і євро виросли, туристи поспішили оплатити поїздки якомога швидше. Глибина продажів досягає листопада ", - повідомила PR-директор компанії Ольга Іванова.

З колегами згоден директор мережі турагентств "Рожевий слон" Алексан Мкртчян, який не бачить спаду продажів закордонних турів. "Середній чек на тижневу поїздку до Туреччини на двох - 60 тисяч рублів. Якщо долар і євро виростуть на 6-8%, то тури будуть коштувати 65-68 тис. Рублів. Начебто істотно, але, з мого досвіду, ніхто не готовий через таку різницю відмовлятися від відпустки за кордоном ", - сказав він.

Мкртчан вважає, що спад продажів все-таки буде, але пізніше, коли закінчиться сезон масових відпусток.

"Зараз перша половина серпня - це пік продажів і період масових відпусток, тому ті, хто вже збирався відпочивати, все одно поїдуть, а ті, хто тільки планує відпочинок, можуть його відкласти. Коштом цього продажу можуть трохи впасти, але не більше, ніж на 10% ", - пояснив Мкртчян.

Раніше в Російському союзі туріндустрії "Інтерфаксу" повідомили, що туристи вже звикли до змін курсу рубля після того, як рубль різко впав у квітні, і не реагують гостро на чергове падіння.

За даними компанії "Круїз Тревел", найбільш популярні закордонні напрямки в серпні - Туреччина, Греція та Туніс. У мережі "Гарячі тури" топ-3 включає Туреччину, Таїланд і індійський штат Гоа.

За словами Мкртчяна, серед російських напрямків влітку традиційно лідирують курорти Краснодарського Краю і Крим, а серед закордонних - Туреччина і Греція.

Продажі авіаквитків за кордон поки також не знизилися через ослаблення рубля. Правда, на ціни авіаквитків таке ослаблення впливає не відразу - за даними сервісів бронювання, їх вартість перераховується з євро на рублі щотижня в ніч на середу, а рубль почав падати до долара і євро як раз в середу, 8 серпня.

"В даний момент ми не бачимо зниження продажів авіаквитків. Можливо, пізніше зростання долара позначиться на розподілі турпотоку, як це було під час кризи 2014-2015 років. Якщо раніше половина бронювань припадала на внутрішні напрямки, то зараз частка Росії зросла до 75%" , - розповів PR-директор сервісу пошуку квитків Aviasales Яніс Дзеніс.

Він закликав тих, хто планує поїздки, швидше купувати квитки, щоб встигнути до подорожчання. При цьому особливо помітно зростання курсу позначиться на квитках за кордон, хоча може торкнутися і внутрішні маршрути.

Раніше повідомлялося, що середній чек на переліт усередині Росії в серпні-вересні вже виріс на 22% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, а на міжнародні перельоти - на 35%. Це пов'язано зі зростанням вартості авіаційного палива слідом за зростанням цін на нафту.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%