Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

«Роснефть» готова віддати активи в Чечні Кадирову

Четвер, 22 вересня 2016 09:34

Мінекономіки Росії минулого тижня направило прем'єр-міністру Дмитру Медведєву узгоджені з профільними міністерствами проекти документів по передачі Чечні «Чеченнефтехімпрома» (ЧНХП) - повідомляє BIN.UA з посиланням на КоммерсантЪ. Глава республіки Рамзан Кадиров попросив Володимира Путіна передати ЧНХП Чечні в кінці 2015 року, президент схвалив пропозицію. Наприкінці червня прем'єр Дмитро Медведєв виключив ЧНХП з прогнозного плану приватизації на 2014-2016 роки, фактично почавши процес передачі. Проблема в тому, що зараз більшу частину майна ЧНХП - близько 3 тис. об'єктів - орендує «Грознефтегаза» (на 100% належить «Роснефти», видобуток - близько 350 тис. тон в рік і різко падає).

Оскільки підприємства технологічно пов'язані, в Мінекономіки пропонували уряду інвентаризувати майно ЧНХП, щоб зрозуміти, що потрібно залишити для користування «Грознефтегаза», а що можна передати республіці для реалізації інвестпроектів (будівництва на території ЧНХП заводу з випуску акумуляторів). Але за кілька місяців сторони не змогли затвердити список активів, які отримає кожна з них.

При цьому в кінці серпня «Роснефть» запропонувала два варіанти вирішення ситуації. По першому передбачалося передати Чечні земельну ділянку для виробництва акумуляторів. Ця ділянка не повинна бути зайнятий майном, яким користується «Грознефтегаз». Потім акції ЧНХП в рамках такого варіанту повинні перейти до «Роснафтогазу» (володіє пакетами «Газпрому» і «Роснефти»). Другий варіант «Роснефти» передбачає передачу всього майна ЧНХП у власність Чечні з одночасним продажем акцій «Грознефтегаза» (і іншого майна «Роснефти» в Чечні) республіці або стратегічному інвесторові.

«З урахуванням звернень голови Чечні Рамзана Кадирова про необхідність передачі всього майнового комплексу «Чеченнефтехімпрома»у власність республіки Мінекономіки вважає за можливе підтримати пропозиції «Роснефти», - цитує співрозмовник «Ъ» лист міністерства до уряду. Відомство також направило запит уряду Чечні з проханням розглянути такий варіант і повідомити, чи готова республіка купити акції «Грознефтегаза» і майно, що належить «Роснефти» в Чечні. Угода, відзначають джерела «Ъ», може бути закрита до кінця року. У Мінекономіки пояснили, що міністерство «опрацьовує це питання, але про терміни продажу і вартості говорити передчасно». У «Роснефти» на запит «Ъ» не відповіли.

Глава Small letters Віталій Крюков зазначає, що отримання всіх нафтогазових активів в розпорядження Чечні вписується в стратегію республіки з інвестицій в нафтовий сектор і відновлення історичних рівнів видобутку нафти укупі з будівництвом НПЗ. Планувалося, що інвестором для цього виступить «Роснефть», але після виходу компанії з «Грознефтегаза» це може бути і інший, наприклад, арабський інвестор. У той же час, відзначає експерт, «Роснефть» знімає з себе зобов'язання з інвестицій в актив. При цьому ціна не буде принципова для компанії, а «Грознефтегаза» навряд чи дорого оцінять, враховуючи його нинішній стан, вважає пан Крюков.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%