Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Нафтогаз vs Газпром: у РФ заявляють, що їх не зрозуміли - апеляція буде

Вівторок, 16 січня 2018 19:09

Заява ПАТ «Газпром» до Апеляційного суду округу Свеа (Швеція) про оскарження і часткове скасування проміжного рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору з «Нафтогазом України» про контракт на постачання газу не буде відкликана. Про це повідомив «Інтерфаксу» заступник глави правління «Газпрому» Олександр Медведєв.

Щодо остаточного рішення арбітражу Медведєв сказав: «Вчора було сказано, що нового оскарження не буде. Але ми не відкликаємо нашу апеляцію проміжного рішення. Більше того, вихід остаточного рішення означає, що в рамках початкової апеляції будуть зроблені необхідні уточнення на основі прийнятого остаточного рішення».

Трактування своєї цитати про те, що «Газпром» після винесення остаточного вердикту в принципі не буде оскаржувати рішення суду, він назвав неправильною.

Медведєв не розкрив параметрів апеляції, але помітив, що вона не торкнеться підтвердженої судом суми боргу за газ: «Ми подаємо апеляцію стосовно тієї частини рішення, яка нас не влаштовує чи не влаштовує в повній мірі. Але відносно тієї суми боргу, яка визначена арбітражем, ми очікуємо від української сторони якнайшвидшого виконання рішення. Тим більше, що кожен день $600 тис. штрафів і пені нараховуються українській стороні. Досі вони присуджену суму не сплатили».

Як повідомляв Укрінформ, 22 грудня НАК «Нафтогаз України» заявила про перемогу в Стокгольмському арбітражі у справі щодо контракту на постачання газу по всіх спірних питаннях.

За даними компанії, арбітражний суд повністю відхилив вимоги «Газпрому» за положенням «бери або плати» на суму $56 млрд.

Крім того, «Нафтогаз» домігся зменшення майбутніх обов'язкових річних обсягів більш ніж в 10 разів відповідно його фактичних потреб в імпорті газу.

У той же час в російському «Газпромі» заявили, що Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма 22 грудня зобов'язав НАК «Нафтогаз України» сплатити на користь «Газпрому» суму простроченої заборгованості за постачання газу в розмірі $2,019 млрд.

«Нафтогаз» судиться з «Газпромом» з 2014 року по двом великим питань - ціни на російський природний газ і транзит газу.

В обох випадках російська сторона подавав зустрічні позови до України. Сукупна сума позовних вимог НАК «Нафтогаз України» до «Газпрому» понад $42,5 млрд, зустрічних вимог «Газпрому» – $47,1 млрд.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%