Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Опубліковано Закон про трансферне ціноутворення

П'ятниця, 09 серпня 2013 13:47

Згідно з нововведеннями звичайні ціни для податку на прибуток і ПДВ застосовуються до так званих контрольованих операцій

Опубліковано Закон про податкове трансферне ціноутворення (Закон від 04.07.2013 р. № 408-VII, він же – проект № 2515), який набуде чинності з 01.09.2013 р.

Відповідно до нововведень, звичайні ціни для податку на прибуток і ПДВ застосовуються до так званих контрольованих операцій, у яких беруть участь:

– пов’язані особи: нерезиденти; резиденти, які задекларували збиток з податку на прибуток за попередній звітний рік або за станом на початок звітного року застосовують спеціальні режими оподаткування, сплачують податок на прибуток підприємств або ПДВ не за основною ставкою, що не були платниками податку на прибуток підприємств або ПДВ;

– нерезиденти, які сплачують податок на прибуток (корпоративний податок) за ставкою на 5 і більше процентних пунктів нижче української.

Операції визнаються контрольованими за умови, що річна сума розрахунків платника з кожним контрагентом становить не менше 50 млн грн (без урахування ПДВ).

Визначення звичайної ціни в контрольованій операції здійснюється за одним або декількома з таких методів: порівняльної неконтрольованої ціни (аналогів продажу), ціни перепродажу, «витрати плюс», чистого прибутку, розподілу прибутку. При виборі методу платник враховує повноту та достовірність, а також пріоритет застосування першого методу.

Ціна в контрольованій операції визнається звичайною, якщо податковим органом не доведено зворотне. Для великих платників передбачена можливість взаємного узгодження цін у контрольованих операціях шляхом підписання протоколу.

До 1 січня 2018 року передбачені поблажки у визначенні звичайної ціни для операцій (за участі нерезидента, що сплачує податок на прибуток за ставкою на 5 і більше процентних пунктів нижче української) з імпорту/експорту зернових культур; жирів; руди, шлаку, золи; палив мінеральних, нафти та продуктів її перегонки; бітумінозних речовин; восків мінеральних; неорганічних або органічних дорогоцінних металів, рідкоземельних металів, радіоактивних елементів або ізотопів; органічних хімічних сполук; чорних металів і виробів з них.

Податковий контроль за визначенням цін у контрольованих операціях здійснюється податковими органами шляхом:

  1. моніторингу цін у контрольованих операціях на підставі даних з електронних звітів, які платники зобов’язані подавати щорічно (до 1 травня). Також платники зобов’язані надавати на запит податкових органів документацію з контрольованих операцій;
  2. перевірок, які проводяться в разі виявлення в процесі податкового контролю фактів невключення платником контрольованих операцій у річний звіт, виявлення в процесі моніторингу фактів відхилення задекларованих цін контрольованих операцій від рівня звичайних цін, ненадання платником річного звіту або документації про контрольовані операції на відповідний запит. Тривалість перевірки контрольованих операцій не повинна перевищувати 6 місяців, але може бути продовжена ще на 6 місяців. Питання трансферного ціноутворення не перевіряються в рамках планових перевірок.

Штрафні санкції за порушення норм ст. 39 ПКУ, вчинені до 01.09.2014 р., застосовуються в розмірі 1 грн, крім неподання до податкового органу:

– звіту з контрольованих операцій – штраф у розмірі 5 % загальної суми контрольованих операцій;

– обов’язкової документації з контрольованих операцій – штраф у розмірі 100 мінімальних зарплат.

Однак це не остаточний варіант порядку застосування звичайних цін. Прикінцеві положення Закону № 408 зобов’язують КМУ у тримісячний термін розробити чергові вдосконалення

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%