Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Покупки на Ebay і AliExpress обкладуть податком у Казахстані

Вівторок, 25 жовтня 2016 10:19

Міжнародні торговельні майданчики, такі як Ebay, AliExpress, Amazon зобов'яжуть реєструватися в Казахстані - повідомляє informБЮРО.

«Якщо буде все нормально, то в наступному році внесемо поправки до Податкового кодексу. Компанії, які здійснюють міжнародну інтернет-торгівлю, повинні зареєструватися як нерезиденти. Вони повинні при кожному продажі сплачувати податок. Платити повинні не у себе, там, де зареєстровані, а тут, де продали», - заявив заступник голови Комітету державних доходів МФ РК Аргин Кіпшаков на семінарі, присвяченому адмініструванню та аудиту інтернет-торгівлі.

За словами глави інтернет-асоціацій Казахстану Шавкат Сабирова, Уряду спершу треба створити сприятливі умови для торговельних майданчиків. Тільки тоді вони прийдуть на наш ринок.

«Мова йде про те, щоб створити умови, при якому їм було б вигідно прийти до нас і зареєструватися, або заплатити якийсь податок за те, що вони торгує у нас на ринку», - сказав Сабіров.

За словами Сабірова, тільки в 2015 році обсяг торгів через інтернет-майданчики склав близько одного мільярда доларів. Цього року показники, швидше за все, знизяться через різницю курсу долара. Що стосується обов'язкової реєстрації міжнародних торгових майданчиків, то Сабіров впевнений, що вони прийдуть на ринок Казахстану.

«Чому до нас приходять іноземні компанії? Тому що нас мало, але казахстанці люблять платити. Ми дуже платоспроможні. Я впевнений, що іноземні компанії прийдуть до нас і легалізують свій бізнес», - додав Шавкат Сабіров.

Своє бачення про розвиток інтернет-покупки розповіли і представники державних органів Грузії. Виявилося, що зараз в цій країні така ж ситуація, як і в Казахстані. Однак вводити нові правила для торгових інтернет-майданчиків там не збираються.

«Ні, вони не платять податки, тому що у них немає статусу резидента. Вони не зареєстровані на території Грузії. Для інтернет-магазинів Грузія настільки маленька країна, що їм не цікаво тут реєструватися і мати філії», - заявив начальник управління Служби доходів МФ Грузії Іраклі Гегешидзе.

У Парламенті Казахстану обговорюють поправки до податкового законодавства країни. Однак, за словами міністра нацекономіки Казахстану Куандик Бішімбаева, вони поки не передбачають введення податку на покупку або продаж через інтернет.

У Росії вже прийнятий так званий податок на Google, який ввів ПДВ по відношенню до компаній, які торгують на території Росії електронним контентом. У Білорусі цей податок в розмірі 20% буде введений з 1 січня 2017 року.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%