Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Американець розповів, як далі жити Казахстану

Понеділок, 28 листопада 2016 12:02

Ідеолог проекту «Велика Центральна Азія» Фредерік Старр порадив Казахстану змінити економіку і зробити акцент на технічну освіту - повідомляє informБЮРО.

Якщо власники магазинів будуть не іноземці, а казахстанці, то це може допомогти країні стати більш успішною. Таку заяву зробив голова Інституту Центральної Азії та Кавказу університету Джонса Хопкінса в США Фредерік Старр, представивши сценарій розвитку Казахстану на найближчі 25 років.

«Щоб Казахстан став успішною країною, необхідна сильна диверсифікована економіка. Було б добре, якщо через 10 років більшість власників магазинів в «Хан Шатир» були бізнесмени з Казахстану, а не з-за кордону», - заявив американський ідеолог Фредерік Старр.

Спікер заявив, що в Казахстані необхідно більше приділяти увагу саме технічній освіті.

«Ви не повинні приділяти менше уваги для професійно-технічної освіти. Навпаки - потрібно посилювати це, так як це дає навички суспільству. Щоб було сучасне суспільство з глобальним посилом і перспективою, Казахстану необхідно розглядати мульти-інноваційну політику. Таку, щоб інформація прямувала в країну з усіх країн світу. Треба, щоб громадянин Казахстану могли подивитися інформаційне табло в 360 градусів», - продовжив спікер.

Експерт закликав казахстанську владу посилити рівень довіри суспільства до держави.

«Держава, яка вже існує тут, повинно бути ефективним. Кожен громадянин країни дивиться на інститути і каже: «О, молодець! Ось так треба діяти». Також це є передумовою для демократії і доброго керівництва», - підкреслив голова Інституту Центральної Азії та Кавказу.

На завершення свого виступу Фредерік Старр назвав Казахстан гіперактивної країною.

Фредерік Старр - ідеолог проекту «Велика Центральна Азія». На дипломатичному рівні американці почали обговорювати цей проект з главами центральноазіатських держав після того, як їх позиції в регіоні помітно похитнулися через погіршення відносин з Узбекистаном через андіжанські події в 2005 році. Проект покликаний був зміцнити стратегічні позиції Вашингтона в інших країнах Центральної Азії: Казахстані, Туркменії, Киргизії і Таджикистані. Ці пострадянські республіки займають важливе місце в планах Вашингтона по переорієнтації Центральної Азії з Росії на Південно-Азіатський регіон.

Значимість розвитку освіти і науки в Казахстані підкреслював і заступник голови Парламенту Фінляндії Маурі Пеккарінен. Він теж виступив на міжнародній конференції, присвяченій головним досягненням Казахстану за 25 років незалежності країни.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%