Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Банк Росії розповів про свою нову IT-стратегію до 2020 року

Четвер, 16 лютого 2017 15:15

Банк Росії розробив IT-стратегію на період до 2020 року, яка дозволить йому стати високотехнологічним регулятором. Про це в кулуарах Уральського форуму з інформаційної безпеки банків розповіли журналістам заступник голови ЦБ Володимир Чистюхін і глава департаменту інформаційних технологій Максим Тищенко, пише РІА Новини.

Глава Банку Росії Ельвіра Набіулліна в п'ятницю заявила, що регулятор проводить масштабні зміни в нагляді, які змінюють структуру ЦБ і приведуть до підвищення якості управління ризиками у фінансовому секторі.

«Завдання IT - відповідати тому, як змінюються підходи до нагляду, як змінюються взаємини. Завдання IT - цьому відповідати, і відповідати з випередженням, дати сучасні інструменти роботи з даними, щоб Банк Росії був високотехнологічним регулятором», - підкреслив Тищенко.

«IT-стратегія ЦБ до 2020 року» - внутрішній документ, який не відображається публічно для широкого використання, і він дуже важливий для розвитку регулятора, уточнив глава департаменту.

Зміна IT-структури.

«Ми переводимо розробку всіх IT-рішень з аутсорсингу. Будуть також підрозділи - так звані експлуатаційні хаби. Департамент інформаційних технологій, який вже створений - це вже наслідок реалізації цієї стратегії, інші зміни не плануються», - повідомив Тищенко.

«У частині структури Банку Росії будуть деякі зміни, пов'язані з організацією IT-підрозділів, будуть створені регіональні центри розвитку в регіонах, які як раз будуть займатися основною розробкою», - додав він.

«Ми переходимо від розрізнених рішень - у нас зараз 375 розрізнених додатків - ми переходимо на дев'ять спеціалізованих прикладних платформ, які ... покривають весь функціонал, як поточний, так і прогнозований до кінця 2020 року», - також зазначив глава департаменту інформаційних технологій.

Об'єднання інформації.

Створення спільного джерела всіх необхідних даних дозволить Банку Росії мати оперативний аналіз по всіх секторах фінансового ринку, повідомив Чистюхін.

«Що потрібно наглядовим підрозділам, щоб відчувати себе комфортно? Нам потрібна єдина база даних, або єдине сховище. Тобто, не тільки окремо, там, по страховим компаніям, окремо по банках, окремо по мікрофінансовим організаціям. Нам потрібне єдине сховище, в яке ми можемо заходити для отримання інформації», - сказав він.

«При цьому принципово важливо, щоб там були не тільки наглядова інформація, але і статистична інформація, та інформація, яка збирається з метою фінансової стабільності і, можливо, бухгалтерська інформація. Це дозволить нам здійснювати повноцінний аналіз у всіх розрізах», - уточнив заступник голови ЦБ.

«Таке сховище буде максимально рухомим, це будуть не закриті реєстри, а окремі, інформації, якими ми можемо користуватися», - уклав він.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%