Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Президент Казахстану запропонував перестати оцінювати добробут громадян за ВВП

Понеділок, 19 червня 2017 10:15

Світу потрібен поетапний перехід до нової економічної моделі, сказав Нурсултан Назарбаєв.

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв запропонував переглянути методику розрахунку валового внутрішнього продукту (ВВП) на душу населення, передає кореспондент центру ділової інформації Kapital.kz.

«Світу потрібний поетапний перехід до нової економічної моделі. У зв'язку з цим дозвольте мені представити бачення основних аспектів світової економіки. Сьогодні необхідно винести на міжнародний порядок питання про розроблення нових методів розрахунку показників вимірювання багатства країн і добробуту їх громадян. Часто вживаний нами індикатор "внутрішній валовий продукт" має низку істотних вад. ВВП не відображає довгостроковий характер економічної діяльності, він не враховує збиток, який наноситься навколишньому середовищу, включаючи виснаження природних ресурсів. Крім того, він не відображає якості життя в тій чи іншій країні », - заявив Нурсултан Назарбаевв в ході Астаніснкого форуму.

Глава Казахстану зазначив, що ВВП на душу населення не відображає якість життя в тій чи іншій країні, не вказує реального добробуту громадян і не враховує розшарування населення за доходами. Також традиційний ВВП створює помилкове сприйняття економічного процвітання.

«Вважаю, що на базі "зеленого" ВВП і на такій основі, як індекс економічного розвитку, а також індекс кращого життя ОЕСР, світова спільнота може прийняти оновлену методику розрахунку ВВП. Вона повинна адекватно відображати потреби в збалансованому розвитку країн», - сказав Нурсултан Назарбаєв.

Нагадаємо, в X Астанинському економічному форумі, який проходить 15 і 16 червня 2017 року, беруть участь делегати з 100 країн світу. Учасники АЕФ обговорюють теми, що стосуються світової торгівлі та інфраструктури, економічного зростання, інновацій та зеленої економіки.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%