Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У S and P підрахували прибуток бюджету Казахстана від нового Податкового кодексу

П'ятниця, 19 січня 2018 14:46

Прийнятий Податковий кодекс дозволить збільшити доходи приблизно на 3% ВВП, що свідчить про більшу фіскальної гнучкості Казахстану. Про це кореспонденту центру ділової інформації Kapital.kz повідомили в прес-службі S & P Global Ratings.

«Поправки до Податкового кодексу можуть дозволити скоротити диспропорції та привести до збільшення доходів шляхом удосконалення системи звільнення від податків і пільгових режимів, що дозволить розширити податкову базу і буде сприяти консолідації бюджету», - йдеться в доповіді рейтингового агентства.

Ці зміни передбачають збільшення акцизів, розширення бази ПДВ і доповнення до системи оподаткування природних ресурсів. Ми будемо відслідковувати, наскільки результати цих ініціатив будуть близькі до нашого прогнозу в 3% ВВП.

Витрати уряду на обслуговування боргу в 2016 році збільшилися до 6% доходів розширеного уряду (в порівнянні з 5% роком раніше), що частково обумовлено девальвацією тенге, оскільки близько половини боргу уряду номіновано в іноземній валюті, додали експерти. Іншою причиною підвищення витрат на обслуговування боргу стало зростання інфляції на рівні 14,6% в річному вираженні, викликаний послабленням тенге, оскільки борг уряду, прив'язаний до рівня інфляції, склав близько 16% сукупних боргових зобов'язань.

Разом з тим, хоча вплив цих факторів слабшає, що витрати на обслуговування боргу уряду в середньому будуть незначно перевищувати 5% доходів у 2017-2020 роки, припустили експерти.

«Ми очікуємо, що показники поточного балансу Казахстану будуть поступово поліпшуватися, за часту шляхом відкладеного ефекту, пов'язаного зі знеціненням тенге в 2015 році, і збільшення нафтовидобутку. На наш погляд, перш сильна позиція уряду як нетто-кредитора значно ослабла в зв'язку з заморожуванням активів Національного фонду РК », - зазначено в тексті.

Зовнішні ліквідні активи Казахстану будуть перевищувати обсяг сукупного боргу приблизно на 5% надходжень по СТО в 2018 році в порівнянні з попередніми оцінками на рівні близько 20%. Накопичений обсяг прямих іноземних інвестицій (ПІІ) боргового типу становив близько 105 млрд дол, у 2017 році (66% сукупних накопичених ПІІ), що близько до 70% ВВП, або 192% надходжень по СТО.

ПІІ входять до складу зовнішніх зобов'язань економіки та можуть зумовити тиск на платіжний баланс в разі прискореної репатріації прибутку і капіталу. Однак в S & P Global Ratings не очікують подібного розвитку подій протягом прогнозування.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%