Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Казахстан через витік мізків фінансує економіку Росії

П'ятниця, 16 лютого 2018 11:55

Росія пропонує знижки та працевлаштування, Казахстан - непідйомну вартість навчання і складне ЕНТ. Тому випускники часто роблять вибір не на користь РК.

Сенатор Мурат Бахтіярули прочитав статтю в газеті "Егемен Қазақстан", де розповідається про те, як в прикордонних районах Казахстану випускники шкіл подають документи на вступ до ВНЗ сусідніх держав, і в зв'язку з цим відправив прем'єр-міністру Бакитжану Сагінтєаву депутатський запит, пише informburo.kz.

Російські ВНЗ відбирають казахстанських школярів, а найталановитіших запрошують до себе на навчання. Вони організовують різні конкурси й вже з раннього віку відбирають дітей, а потім вручають їм сертифікати на безкоштовне навчання, йдеться в запиті сенатора.

Він акцентує увагу на тому, що, за даними Міністерства освіти та науки РК, у 2017-2018 навчальному році 11 класів школи закінчили 127 тисяч учнів, але тільки 93 тисячі з них, тобто всього 72% брали участь в ЕНТ.

"З року в рік цей показник падає. Один з мінусів цього явища в тому, що випускники шкіл обирають іноземні ВНЗ замість казахстанських. Наприклад, у 2015-2016 навчальному році з Павлодарської області в закордонні ВНЗ виїхало три випускники, а в цьому році таке бажання висловили вже 412 осіб, тобто показник зріс в 135 разів ", - пише депутат Сенату в запиті.

Він додав, що два роки тому в Акмолинській області було 62 таких випускники, в минулому році - в шість разів більше. І більшість з них - це талановиті діти, добре навчалися в школі. Аналогічний стан справ в областях, які межують з Росією Західно-Казахстанській, Північно-Казахстанській, Східно-Казахстанській та Костанайській.

"Виходить, що Казахстан дає їм освіту, але таким чином фінансує економіку і суспільство іншої країни. Це міграція умів, витік корисної енергії молоді та робочого потенціалу. На 11-річну освіту кожної дитини держава виділяє 3,2 млн тенге. З огляду на, що ми роздаємо готову робочу силу іншим, це великі збитки для країни ", - зазначив Мурат Бахтіярули.

Сенатор заявляє, що заходів, які приймаються державою недостатньо, більшість з них несе лише сезонний характер.

"Більшість випускників російськомовних шкіл в прикордонних районах не мають наміру здавати ЕНТ, тому що бояться складного порядку здачі тестування. Росія ж пропонує різні знижки та інші переваги, і більшість нашої молоді відправляється туди", - вважає автор запиту.

Він зазначає, що в Росії казахам пропонують не тільки безкоштовне навчання, а після завершення ВНЗ їм гарантують працевлаштування. У Казахстані ж навчання дороге, тому випускники змушені їхати за кордон.

У 2016 році Східно-Казахстанський державний технічний університет провів дослідження, яке показало, що половина випускників збирається вчитися в Росії. При цьому 30% з тих, хто збирається поїхати, повертатися не збираються, ще 36% відповісти на це питання не змогли.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%