Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Куди звертатися з питань державних закупівель в Казахстані

Середа, 23 травня 2018 16:52

Хто захищає права учасників державних закупівель, до кого звертатися зі скаргами і які дії можуть бути зроблені? На ці питання відповів керівник відділу аудиту державних закупівель Департаменту внутрішньої державної аудиту по м.Алмати Ербол Турсунбека. Нижче наводимо повний текст статті експерта, пише kapital.kz.

Одним з важливих конституційних прав кожного громадянина є свобода підприємницької діяльності, вільне використання свого майна для будь-якої законної діяльності, в тому числі при державних закупівлях.

У свою чергу, Департамент внутрішньої державної аудиту по м.Алмати, бувши уповноваженим органом у сфері державних закупівель, забезпечує законні інтереси громадян і юридичних осіб, які є суб'єктами державних закупівель.

Для забезпечення законних інтересів, уповноважений орган здійснює позапланові перевірки тільки за наявності письмових звернень фізичних та юридичних осіб, потенційних постачальників, учасників конкурсу або аукціону, постачальників або їх уповноважених представників зі скаргою на дії (бездіяльності), рішення замовника, організатора державних закупівель, єдиного організатора державних закупівель або конкурсної комісії, аукціонної комісії, експертної комісії, експерта, єдиного оператора в сфері державних за упокій.

При цьому, згідно із законодавством про державні закупівлі потенційний постачальник - це фізична особа, яка здійснює підприємницьку діяльність, юридична особа - тимчасове об'єднання юридичних осіб (консорціум), що претендує на укладення договору про державні закупівлі, учасник державних закупівель - це потенційний постачальник, який за підсумками розгляду заявки на участь у державних закупівлях відповідає кваліфікаційним вимогам та вимогам конкурсної (аукціонної) документації, постачальник - це особа, яка виступає як контрагент замовника в укладеному з ним договорі про державні закупівлі.

Керівництвом Департаменту внутрішньої державної аудиту по м.Алмати в 2017 році був проведений прийом 44-х громадян і представників юридичних осіб, в основному з питання дотримання норм законодавства РК про державні закупівлі. Всі звернення фізичних та юридичних осіб розглянуті та дані обґрунтовані відповіді мовою звернення з посиланням на законодавство РК, і містять конкретні факти, які спростовують або підтверджують доводи заявника, з роз'ясненням їх права на оскарження прийнятого рішення.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%