Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Верховний Суд Росії визнав можливим повертати хабародавцю гроші при контролі угоди оперативниками

П'ятниця, 22 червня 2018 10:49

Гроші та інші цінності, передані як хабара або комерційного підкупу, не можуть бути повернуті хабародавцю, навіть якщо він звільнений від кримінальної відповідальності, за винятком злочинів, скоєних під контролем оперативників, йдеться в постанові Пленуму Верховного суду РФ, пише INTERFAX.RU.

"У справах про корупційні злочини гроші, цінності та інше майно, передані у вигляді хабара або предмета комерційного підкупу, підлягають конфіскації і не можуть бути повернуті хабародавцю або особи, яка вчинила комерційний підкуп, в тому числі у випадках, коли вони звільнені від кримінальної відповідальності" , - наголошується в документі.

В даний час, згідно із Кримінальним кодексом РФ, від кримінальної відповідальності може бути звільнена людина, яка дала хабар або зробив комерційний підкуп, в разі, якщо він активно сприяв розкриттю і розслідуванню злочину, став жертвою вимагання, або добровільно повідомив правоохоронним органам про злочин після його скоєння.

У той же час, уточнюється в постанові пленуму, "гроші та інші цінності, передані як хабара або предмета комерційного підкупу під контролем органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, з метою затримання на гарячому особи, яка заявила вимогу про давання хабара або комерційний підкуп, повертаються їх власнику, якщо він до передачі цінностей добровільно повідомив про таку вимогу ".

На думку експертів, саме під це положення підпадає епізод з давання хабара $ 2 млн екс-міністру економрозвитку РФ Олексію Улюкаєву, на підставі чого гроші повинні бути повернуті їх власнику.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%